China depaseste SUA si UE, dar este rapusa de inflatie

Luni, 18 Iulie 2011, ora 10:14
1888 citiri
China depaseste SUA si UE, dar este rapusa de inflatie

Scaderea economiei chineze ar aduce pagube imense statului, dar nici daunele colaterale nu sunt de ignorat. De la state dependente de China, cum ar fi Chile, pana la companii precum Toyota, General Motors sau Volkswagen, efectele prabusirii s-ar transpune in scaderi ale vanzarilor sau chiar falimente.

Moody's spune ca statul chinez si-a subestimat cu jumatate de trilion de dolari expunerea portofoliilor de credite ale bancilor detinute de stat, conform Businessweek.

In ciuda celor cinci cresteri succesive ale ratelor dobanzilor produse din luna octombrie a anului trecut pana in prezent, inflatia este in acest moment de 6,4%, cea mai ridicata din 2008.

PIB-ul pe al doilea trimestru a crescut cu 9,5%, cel mai incet avans din ultimii doi ani.

Conform unui studiu derulat in luna aprilie de catre Bloomberg in randul economistilor, economia Chinei va creste cu peste 9% anul acesta.

Guvernul este plin de bani si va sustine cele mai importante banci si companii in eventualitatea in care situatia se va inrautati.

Cu toate acestea, investitori precum James Chanos de la Kynikos Associates, se intreaba daca statul chinez poate face fata inflatiei.

De asemenea, se mai intreaba daca pot fi sistate investitiile enorme in proiecte imobiliare si fabrici fara a se produce un picaj.

"Foarte multi oameni din pietele dezvoltate isi pun pentru prima data aceste intrebari despre China", spune Patrick Chovanec, profesor de business la Universitatea Tsinghua.

"Pana acum, povestea Chinei era atat de frumoasa incat nu trezea nimanui dubii. Dar acest sentiment s-a schimbat".

Daca se va produce o incetinire sau o prabusire, fenomen pe care cei mai multi dintre analisti il definesc ca pe o crestere sub 7%, motivul va fi ori inflatia, ori caderea pietei imobiliare.

Partidul Comunist Chinez nu este dispus sa permita rate ridicate ale inflatiei, spune Chovanec.

In anii '40, hiperinflatia a transformat chinezi obisnuiti in comunisti.

Inflatia de aproximativ 20% a fost una dintre cauzele pentru care protestatarii au luat cu asalt Piata Tiananmen in 1989.

Daca inflatia va depasi 10% o perioada mai indelungata, "vor trage un Volcker", spune Chovanec.

Paul Volcker, fostul presedinte al Federal Reserve din SUA, s-a luptat cu inflatia ridicata, a carei rate foarte abrupte au bagat statul intr-o recesiune severa.

Boom imobiliar

Distractia din piata imobiliara dureaza deja de prea mult timp.

Dupa cum spune Nicholas Lardy de la Institutul Peterson pentru Economie Internationala, inflatia din China depaseste dobanda anuala de 3,5% a economiilor.

Acest lucru a determinat multi chinezi sa investeasca in bunuri imobiliare.

Deja, 9% din economie vine din investitiile in locuinte. Procentul era de 3,4 in 2003.

In plin boom imobiliar, oferta a reusit sa depaseasca cererea.

Daca pretul apartamentelor scade, chinezii de rand si-ar putea pierde economiile, iar guvernul nu va fi in stare sa plateasca creditele pe care le-a contractat pentru construirea de proiecte rezidentiale si comerciale.

Guvernele locale se bazeaza pe vanzarile de terenuri care le aduc chiar si peste 60% din venituri. Pe o piata in cadere, nu prea va mai cumpara nimeni terenuri.

Prabusirea pietei imobiliare i-ar trage in jos pe producatorii de otel, ciment si mobilier.

Victor Shih, un analist politic care studiaza problema locala a datoriilor, spune ca bancile reactioneza puternic atunci cand le scad profiturile din orice domeniu, de la real estate la liniile de metrou.

"Bancile se concentreaza acum pe utilizarea creditelor existente pentru a se asigura ca imprumuturile nu falimenteaza", spune Shih. "Acest lucru ingreuneaza creditarea noilor proiecte, acesta fiind unul dintre motivele de scadere a economiei chineze."

Moody's estimeaza ca intre 8 si 12% din portofoliul total de credite al Chinei este neperformant.

Cifra oficiala este de 1,2%. La inceputul anului, Fitch Ratings a avertizat ca creditele neperformante ar putea ajunge pana la 30%.

Cele mai vulnerabile sunt afacerile mici, aceastea absorbind 80% din piata muncii.

"Companiile mici nu au nici pe departe lichiditatile necesare", spune Dong Tao, economistul sef din Hong Kong al Credit Suisse.

Impactul global

China consuma aproape jumatate din productia mondiala de fier, carbune si otel si 40% din cea de cupru.

Impactul scaderii Chinei asupra unui stat cum ar fi Chile, care exporta chinezilor 23% din productia de cupru, ar fi major.

Samsung, care a obtinut 20% din veniturile de anul trecut din China, ar vinde mult mai putine televizoare si telefoane mobile.

Multinationalele care produc echipamente de infrastructura ar fi foarte afectate. La fel si Toyota, General Motors si Volkswagen.

Fitch, care a publicat in iunie o analiza a efectului global pe care l-ar avea incetinirea economiei Chinei, spune ca partenerii comerciali ai Chinei in regiunea Asia-Pacific ar fi cei mai afectati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#china, #china putere, #china scadere, #criza, #criza financiara, #criza globala, #economie china, #efect domino , #stiri Credit Suisse