Criza a declansat o "baie de sange" printre angajatilor bancilor europene - analiza

Miercuri, 24 August 2011, ora 13:13
1295 citiri
Criza a declansat o "baie de sange" printre angajatilor bancilor europene - analiza

Bancile europene concediaza angajati intr-o maniera care aminteste de perioada care a urmat falimentului Lehman Brothers, determinand un analist sa remarce "o baie de sange" in randul bancherilor din regiune, din cauza crizei datoriilor de stat, potrivit unei analize Bloomberg, informeaza Mediafax.


Marile banci europene au anuntat 40.000 de concedieri in ultima luna, reducand in acest an personalul intr-un ritm de sase ori mai abrupt decat rivalii din Statele Unite din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din Europa, care afecteaza sever veniturile din tranzactii financiare.

UBS, cea mai mare banca elvetiana, a anuntat marti ca va elimina 3.500 de locuri de munca, majoritatea de la banca de investitii a grupului.

Grupul britanic HSBC a anuntat pe 1 august 30.000 de concedieri. Barclays da afara 3.000 de angajati, iar Royal Bank of Scotland elibereaza 2.000 de posturi.

Credit Suisse a anuntat pe 28 iulie 2.000 de concedieri.

Bancile europene concediaza in acest an angajati intr-un ritm de sase ori mai rapid decat cele americane, potrivit datelor Bloomberg, din cauza temerilor privind extinderea crizei datoriilor de stat catre Italia, Spania si Franta, care genereaza turbulente puternice pe pietele financiare si taie din veniturile diviziilor de trading ale grupurilor financiare, din afacerile pe subscrieri la emisiuni de actiuni si obligatiuni si pe segmentul de fuziuni si achizitii.

In plus, criza financiara mondiala care a izbucnit in 2008 a determinat autoritatile sa ceara bancilor sa constituie rezerve de capital mai substantiale, de o calitate mai ridicata, pentru ca in cazul unor socuri viitoare sa nu aiba nevoie sa fie salvate din bani publici.

"Este o baie de sange, si ma astept sa se inrautateasca. Nu vad perspective de reangajare prea bune pentru cei care isi pierd locuriel de munca. Indiferent cat esti de bun, nimeni nu vrea sa vorbeasca despre angajari. Viata va fi foarte dificila timp de doi, trei ani", comenteaza presedintele firmei de recrutare de directori executivi Sammons Associates Londra, Jonathan Evans.

Indicele Bloomberg al celor mai mari 46 de banci europene listate la bursa a scazut cu 31% in acest an. Actiunile RBS s-au prabusit cu 49%, Barclays a cazut cu 44%, iar grupul francez Societe Generale a pierdut 48%.

Credit Suisse si UBS au raportat scaderea cu 71% a veniturilor bancilor de investitii in trimestrul al doilea. Divizia de trading a RBS a inregistrat un declin de 32%, iar Barclays Capital a avut un profit inainte de taxe cu 27% mai mic.

Astfel, bancile europene au ajuns sa concedieze in cel mai agresiv ritm de la falimentul Lehman Brothers din 2008, eliminand circa 67.000 de locuri de munca de la inceputul anului, potrivit datelor Bloomberg. Bancile britanice acopera 50.000 din aceasta cifra.

In aceeasi perioada, bancile din SUA au anuntat numai 10.500 de concedieri.

#lehman brothers, #criza, #bancheri, #criza zona euro, #banci europene , #stiri Credit Suisse