Elvetia a iesit din recesiune in al treilea trimestru

Marti, 01 Decembrie 2009, ora 13:51
1359 citiri
Elvetia a iesit din recesiune in al treilea trimestru

Elvetia a iesit din recesiune in al treilea trimestru, cu o crestere a economiei de 0,3%, comparativ cu perioada aprilie-iunie, sustinuta in principal de consumul privat, transmite Reuters, scrie NewsIn.

Avansul din al treilea trimestru reprezinta prima evolutie pozitva a Produsului Intern Brut (PIB) dupa intervalul aprilie-iunie 2008, a anuntat secretariatul de stat pentru Afaceri Economice. Economia s-a contractat cu 1,3% in al treilea trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, informeaza Mediafax.

"Rezultatul a fost destul de solid si, pentru prima data in ultimele cinci trimestre, avem indicatori economici pozitivi, ceea ce este incurajator. Ne asteptam ca trendul sa continue", a afirmat analistul Credit Suisse Fabian Heller.

In pofida semnelor ca economia isi revine, analistii anticipeaza ca banca centrala elvetiana va mentine politica monetara expansiva si nu va ridica rata dobanzilor pana la mijlocul anului viitor.

Banca estimeaza o inflatie de -0,5% in acest an, de 0,6% in 2010 si o scadere cuprinsa intre 1,5% si 2% a PIB in 2009.

Economia Elvetiei a intrat la mijlocul anului 2008 in cea mai acuta recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, insa problemele economice cu care s-a confruntat au fost mai putin severe decat in alte state europene, multumita rezistentei consumului privat.

#Elvetia, #recesiune, #criza , #stiri Credit Suisse