Ieftinirea petrolului sub 100 dolari/baril va duce la reducerea productiei OPEC

Miercuri, 03 Septembrie 2008, ora 11:36
1431 citiri
Ieftinirea petrolului sub 100 dolari/baril va duce la reducerea productiei OPEC

Petrolul si-ar putea inceta tendinta accentuata de ieftinire din ultimele doua luni, in contextul in care Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va reduce probabil productia dupa ce pretul va scadea sub 100 dolari/baril, a declarat un analist din cadrul Credit Suisse, citat de Reuters. Reducerile nivelului de productie ar trebui sa mentina pretul intre 100 si 110 dolari/baril pentru restul anului, insa piata cerealelor ar urma sa creasca, avand in vedere ca traderii privesc dincolo de conditiile meteorologice favorabile pe termen scurt, catre riscurile mai mari pe termen lung ce planeaza asupra productiei de alimente, a declarat seful departamentului de cercetare a marfurilor din cadrul Credit Suisse, Tobias Merath.


"In ceea ce priveste petrolul , cred ca cea mai mare parte a etapei de corectie a trecut", a spus Merath. "Credem ca poate ajunge la 100 dolari/baril, sau chiar la un nivel mai redus, in urmatoarele saptamani, insa nu ar trebui sa se mentina pe termen lung sub 100 dolari/baril", a spus oficialul.


Pretul petrolului a scazut cu mai mult de 6 dolari de vineri, atingand cel mai redus nivel al ultimelor cinci luni, dupa anuntul ca uraganul Gustav a afectat foarte putin instalatiile petroliere din Statele Unite.


Miercuri, pretul petrolului a scazut cu 52 centi, la 109,19 dolari/baril, extinzand ieftinirea de aproape 40 dolari de la recordul de 147,27 dolari/baril, atins pe 11 iulie.


Merath a spus ca cererea mai redusa din partea Statelor Unite si a tarilor din cadrul OECD din ultimele luni a compensat cererea mai puternica din pietele emergente, mentinand consumul total la un nivel constant.


"Totodata, tarile din cadrul OPEC produc mai mult incepand cu luna martie, ceea ce aparent da rezultate. Insa in momentul in care pretul va scadea sub 100 dolari/baril, vor scadea productia", a mai spus Merath. "Ne asteptam la o revenire a preturilor in 2009, cand estimam ca preturile se vor situa intre 115 si 120 dolari/baril".


OPEC urmeaza sa se intruneasca pe 9 septembrie la Viena. Multi comentatori au prevazut ca vor mentine plafonul oficial de productie, insa au existat cereri din cadrul grupului de a inceta productia peste tintele oficiale.