Merrill Lynch a castigat dreptul de exclusivitate a consilierii privatizarii OTE

Miercuri, 31 Ianuarie 2007, ora 11:36
913 citiri

Banca de investitii Merrill Lynch a castigat dreptul de exclusivitate pentru consilierea procesului de privatizare a celui mai mare grup de telecomunicatii din Grecia, OTE, relateaza The Times.

Guvernul grec, care planuieste sa vanda pana la 20 de procente din participatia de 38,7% din OTE, spera sa obtina din privatizarea operatorului telefonic aproximativ 1,6 miliarde euro si are in vedere un cumparator european. Deutsche Telekom, Telekom Austria, Vodafone si Telefonica si-au exprimat interesul legat de participatia statului la OTE, au precizat bancherii chestionati de The Times.

Banii obtinuti in urma acestei tranzactii vor fi folositi pentru achitarea unei parti din datoria interna, care este una din cele mai ridicate din zona euro.

Grupurile UBS si Credit Suisse vor consilia guvernul pentru incheierea tranzactiei, care este ultima dintr-un lung sir de privatizari de stat din Europa.

Analistii au declarat ca OTE, care are un portofoliu de aproximativ 60 de milioane de clienti in sase state, inclusiv Serbia, Romania si Bulgaria, prezinta un potential important de restructurare, mai ales in ceea ce priveste serviciile de telefonie fixa. Grupul elen OTE este actionarul majoritar al Romtelecom si proprietarul operatorului de telefonie mobila Cosmote. Cosmote Romania a depasit un milion de clienti la sfarsitul anului trecut, la numai un an de la inceperea activitatii in Romania.

Grupul OTE, care isi desfasoara activitatea in Romania, Bulgaria, Macedonia si Albania, este confruntata cu o concurenta acerba si pe plan intern, unde se lupta cu Tellas, o companie cu capital mixt a grupurilor Public Power Corp (Grecia) si Wind (Italia).

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)