Moody's a retrogradat ratingul Japoniei

Luni, 18 Mai 2009, ora 16:20
1296 citiri
Moody's a retrogradat ratingul Japoniei

Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat Japonia luni, coborand ultimul rating pentru credite in valuta din categoria triplu-'A', in cadrul unei miscari ce ar putea reinnoi speculatiile de pe piata cu privire la bonitatea natiunilor bogate, mai ales a Statelor Unite, relateaza Reuters.

Retrogradarea la 'Aa2' de la 'AAA' a reprezentat o lovitura dura pentru Japonia, care nu are aproape deloc expunere la datorii in valuta.

Moody's a urcat, insa, ratingul pentru credite in yeni al orasului Tokyo, de la 'Aa3' la 'Aa2', spunand ca piata interna de obligatiuni are capacitatea de a face fata planurilor guvernamentale privind creditarea.

Argumentele miscarii efectuate de agentia de evaluare financiara ar putea sustine speculatiile de pe piata conform carora Statele Unite nu merita cel mai ridicat calificativ pentru credite.

"Miscarea prin care a fost coborat ratingul pentru obligatiuni in valuta al Japoniei, de la 'Aaa' deschide calea speculatiilor cu privire la alte decizii asemanatoare pe care ar putea sa le ia Moody's", a spus Kenro Kawano, strateg la Credit Suisse, Tokyo.

Economia Japoniei a fost afectata de un colaps al exporturilor incepand cu septembrie 2008, desi exista semne ca cea mai dificila perioada a recesiunii s-a incheiat.

Economia tarii s-a comprimat cu o rata anuala de 12,1% in ultimele trei luni din 2008, iar analistii se asteapta ca ritmul scaderii PIB-ului sa fie asemanator si in primul trimestru din 2009.

Banca centrala a estimat ca economia s-a comprimat cu 3,2% in anul fiscal 2008. Banca centrala publica perspectiva asupra economiei de doua ori pe an, in aprilie si octombrie, pentru ca mai apoi datele sa fie revizuite in ianuarie si iulie.

La sfarsitul lunii martie, Banca Mondiala a estimat ca PIB-ul Japoniei ar urma sa scada cu 5,3% anul acesta, in timp ce in 2010, PIB-ul va creste cu 1,5%. 

 

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#criza, #economie, #japonia, #moody, #rating, #retrogradare, #s , #stiri Credit Suisse