Presa internationala: Buffett ne invata sa investim

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 10:38
1354 citiri

Companiile americane au disponibilizat, in decembrie, in jur de 693.000 de angajati, ceea ce reprezinta cea mai mare cifra lunara, incepand in 2001 cand au inceput sa fie atinse recorduri in materie de disponibilizari, informeaza Bloomberg citand rapoarte neoficiale, aparute in avans cu doua zile fata de cifrele oficiale. Concedierile continua in Statele Unite riscand sa atinga cifra de 2,4 milioane pe intreg anul 2008. Analistii estimeaza inca aproximativ 2 milioane de disponibilizari in 2009, pana cand recesiunea se va termina.


Somajul creste si in Germania


Somajul a crescut luna trecuta in Germania, pentru prima data din februarie 2006, marcand finalul unei perioade de revenire fara precedent a pietei muncii in cea mai mare economie din Europa si aruncand serioase indoieli asupra perspectivelor economice pentru 2009, anunta Financial Times.


Cifrele, facute publice de catre Agentia Federala a Muncii, arata ca numarul celor ce cauta un loc de munca a crescut de doua ori mai mult decat se asteptau economistii, ducand rata somajului de la 7.5 procente la 7.6 intr-o singura luna.


Madoff continua sa faca victime


Sonja Kohn, un bancher foarte agresiv si de succes din Viena, a disparut de pe scena publica in urma descoperirii fraudei lui Madoff, lasandu-si compania pe care o fondase si o conducea - Bank Medici - pe mana autoritatilor austriece. Investitiile in fondul lui Madoff erau in jurul a 2.1 miliarde dolari, bani ce aprtineau unor investitori din Europa si din Rusia.


Zvonurile pun insa disparitia doamnei Kohn mai putin pe seama jenei firesti de a pierde banii altora pe mana lui Madoff, cat, mai degraba, pe teama si mai fireasca de oligarhii rusi ai caror bani i-a pierdut (printre alti clienti). Aceasta a fost parerea unanim impartasita de colegii de breasla si de catre angajatii bancii Medici, informeaza Herald Tribune.


Credit Suisse si-a avertizat clientii cu privire la Madoff


Credit Suisse, ai carei clienti au pierdut aproape 1 miliard de dolari in fondul lui Madoff, si-a sfatuit clientii inca din urma cu 8 ani sa-si retraga banii din acest fond, motivul invocat fiind acela ca analistii bancii nu puteau determina modul in care Madoff facea bani, informeaza Bloomberg, citand persoane care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Oswald Gruebel, cel care conducea banca in 2000, a facut aceasta recomandare dupa ce l-a intalnit pe Madoff la New York in iunie 2000, declara cei intervievati.


Preturile la producator din Europa - in cadere abrupta


Preturile la producator europene au suferit, in noiembrie, cea mai drastica scadere din ultimii 27 de ani, conform Bloomberg. Produsele care ies din fabricile europene au fost cu 1,9 procente mai ieftine decat in luna anterioara, ceea ce reprezinta cea mai mare scadere inregistrata de la o luna la alta din 1981, de cand aceste date au inceput sa fie colectate.


Scaderea se produce pe fondul scaderii si mai drastice a pretului petrolului cu 2/3 fata de pretul din iulie si a ieftinirii energiei cu 5,1 procente fata de luna octombrie.



Regulile de investitie ale lui Warren Buffett



Pe masura ce criza financiara sa inaspreste, prestigiul lui Warren Buffett creste. Acesta nu numai ca supravietuieste dar afacerile sale sunt profitabile in plina criza. Pe Money Central sunt prezentate pe scurt regulile acestuia de investitie.


Foarte pe scurt, acestea ar fi: (1) Traieste simplu. In felul acesta vei avea mai multi bani pentru investitii. (2) Asteapta marea ocazie. Nu te grabi sa cumperi sau sa vinzi imediat. (3) Opune-te atitudinii generale. Fii temator cand altii sunt calici si calic cand altii sunt tematori. (4) Cumpara doar ceea ce cunosti. In felul acesta nu vei putea fi pacalit.



(5) Nu astepta confirmarea de la altii. Deciziile investitionale trebuie gandite independent de ceilalti. (6) Cumpara doar atunci cand actiunile sunt ieftine, cand sunt sub valoarea lor intrinseca. (7) Alege companiile protejate in fata concurentei, companiile cu o specificitate puternica. (8) Daca te decizi sa cumperi, cumpara mult si foarte mult. (9) Atunci cand cumperi, cumpara actiuni ca si cum le-ai cumpara pentru a le detine toata viata. (10) Fii increzator in economia Americana. Pe termen lung, isi revine intotdeauna.