UBS si Credit Suisse ar putea avea reguli mai stricte pentru afacerile ce implica active lichide

Luni, 21 Decembrie 2009, ora 13:43
1282 citiri
UBS si Credit Suisse ar putea avea reguli mai stricte pentru afacerile ce implica active lichide

UBS AG si Credit Suisse Group AG ar putea fi nevoite sa creasca de aproape trei ori volumul banilor pe care-i pastreaza pentru depozitele la vedere ale clientilor, odata cu aplicarea noilor propuneri ale autoritatilor elvetiene de reglementare, potrivit unor surse bancare citate de Bloomberg, informeaza NewsIn.

Celor mai mari doua banci elvetiene li s-ar putea cere sa detina numerar sau obligatiuni guvernamentale - care au o lichiditate foarte mare - pentru 45% din depozitele la vedere ale clientilor, de aproape trei ori mai mult decat in actualele prevederi, au precizat sursele, care au preferat sa-si pastreze anonimatul, dat fiind ca propunerile nu au fost facute publice deocamdata. Bancile discuta cu autoritatile pentru relaxarea reglementarilor, au mai spus sursele.

Elvetia ar putea fi prima tara care sa introduca reguli prin care sa le impuna bancilor sa pastreze mai multe active lichide, ca urmare a crizei financiare globale.

Analistii sustin, insa, ca fortarea UBS si Credit Suisse sa detina mai mult numerar si obligatiuni cu randamente scazute, cu care sa contracareze un eventual colaps bancar, le-ar face mai putin profitabile si le-ar determina sa-si diminueze imprumuturile acordate.

Autoritatea de reglementare si-a propus sa publice noi prevederi pentru managementul lichiditatilor in primul trimestru din 2010, iar bancile ar urma sa le implementeze din cel de-al doilea trimestru.

Regulile ar urma sa fie aplicate doar de cele doua mari banci, deoarece ingrijorarile privind un eventual colaps al oricareia dintre ele ar pune in pericol sistemul financiar elvetian.

Pe 16 decembrie, Comisia de Supraveghere Bancara de la Basel, formata din banci centrale si autoritati de reglementare din aproape 30 de tari, va stabili un set de reglementari financiare stricte, ca raspuns la criza creditelor.

Comisia ar urma sa publice un proiect de reforme pana la finalul lunii ianuarie, iar piata se asteapta ca schimbarile sa vizeze cresterea capitalului minim pentru bancile universale si provizioane mai mari pentru posibile pierderi.

Comisia are in vedere implementarea graduala a acestor reguli pana la finalul lui 2012, dar va acorda bancilor o perioada de tranzitie pentru a le sprijini sa le indeplineasca, au mai spus sursele bancare.

Autoritatile de reglementare nu au stabilit cat va dura perioada de tranzitie.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ubs, # Credit Suisse, # reguli, # afaceri, # active , #stiri Credit Suisse