Debitorul la IFN, departe de clientul ideal. Cine e si cat a imprumutat in 2011

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 08:16
2658 citiri
Debitorul la IFN, departe de clientul ideal. Cine e si cat a imprumutat in 2011

Debitorul roman la institutiile financiare nebancare are studii medii, este trecut de 45 de ani si imprumuta pentru consum sume mai mici de 1.000 euro, potrivit datelor oferite de Asociatia Societatilor Financiare (ALB).

Nu reprezinta tocmai clientul ideal, pentru care se lupta institutiile financiare, recunosc brokerii financiari.

"Din punctul nostru de vedere, profilul prezentat de ALB este departe de imaginea clientului ideal. Pentru noi, ca broker de credite ce colaboreaza in proportie de peste 90% cu banci si foarte putin cu IFN-uri, clientul ideal are studii superioare, castiga 4.500 lei lunar, are 34 de ani si cel mai important: are un istoric bun de creditare, fara restante", a declarat Liviu Andrei, directorul executiv Aliance Finance Broker, pentru Business24.

Daca bancile isi permit sa mentina conditii de eligibilitate exigente pentru clientii lor, IFN-urile au fost puternic lovite de criza economica si sunt dispuse sa isi asume riscuri crescute, pentru a atrage acei clienti nedoriti de banci.

"Acest gen de imprumut nu este deloc benefic pietei finaciare. Clientii care apeleaza la aceste variante de creditare sunt in general persoane care nu se incadreaza pentru obtinerea unui credit bancar din doua mari motive: au venituri prea mici sau au avut restante la alte credite. Ori tipul acesta de client, nefinantat de banci, prezinta si pe viitor un risc ridicat de neplata. Totusi, chiar daca rata de default este mult mai mare decat in cazul bancilor, IFN-urile raman pe profit datorita dobanzilor si comisioanelor ridicate", a declarat Liviu Andrei.

Creditele de consum de valori mici reprezinta cel mai riscant tip de credit, fiind responsabil intr-o mare masura de rata ridicata a creditelor neperformante, care impune provizioane mai mari si in consecinta, credite mai scumpe.

Rau-platnicul tipic este un barbat de 30-34 de ani, din Bucuresti, cu o restanta de valoare mica, la un credit de consum in lei, potrivit sefului Biroului de Credite, Serban Epure.

Cine si cat a imprumutat de la IFN-uri in 2011

Din cele 469 de milioane de euro acordati sub forma de imprumuturi in 2011 de catre membrii ALB, 93% reprezinta credite destinate consumului personal.

In plus, din totalul finantarilor acordate, 52% au reprezentat credite mai mici de 1.000 euro, 22% dintre ele au fost cuprinse intre 1.000 si 5.000 euro.

In ceea ce priveste varsta debitorilor, 28% dintre credite au fost acordate persoanelor cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani, 28% persoanelor care au peste 55 de ani, 21% persoanelor cu varste cuprinse intre 45 si 55 de ani, 19% persoanelor cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani si doar 4% persoanelor sub 25 de ani.

In functie de gradul de educatie, 51% au fost credite acordate persoanelor cu studii medii, 35% persoanelor cu studii superioare si 14% persoanelor cu studii elementare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#profil debitor IFN, #credite IFN 2011, #credite consum IFN , #Credit consum