Cinteza: Restantele la creditele mari ale populatiei au crescut in martie, ceea ce este ingrijorator

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 15:22
1902 citiri
Cinteza: Restantele la creditele mari ale populatiei au crescut in martie, ceea ce este ingrijorator

Creditele clasificate drept indoielnice sau pierdere si-au triplat ponderea in totalul imprumuturilor acordate de banci populatiei, de la 2,17% in martie 2008 la 6,03% la sfarsitul primului trimestru al acestui an, a spus, joi, directorul directiei de supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza.

"Am atras atentia asupra acestui aspect inca din toamna anului trecut, iar tendinta ingrijoratoare s-a mentinut pana in prezent", a spus Cinteza.

Directorul directiei de supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a precizat ca partea cea mai mare (de 68-69%) a restantelor inregistrate pana la sfarsitul lui martie era pentru credite mai mici de 20.000 lei.

"Cu toate acestea, in luna martie, restantele la creditele mai mici de 20.000 lei au inceput sa scada, dar pentru cele mai mari de 20.000 lei, restantele au avut un ritm alert de crestere, ceea ce este ingrijorator, pentru ca majoritatea sunt credite imobiliare in valuta", a mai spus Cinteza, potrivit Newsin.

El a mentionat, totodata, ca 78% din imprumuturile acordate populatiei pana la sfarsitul lunii martie erau credite mai mari de 20.000 lei.

In ultimul an, ponderea creditelor cu restante de cel putin o zi in totalul imprumuturilor acordate populatiei a crescut de la 6,8% in martie 2008 la 13,3% in februarie 2009.

"Restantele cresc din ce in ce mai puternic. La unele banci nivelul era de 17-18% chiar, ceea ce ne-a obligat sa luam unele masuri pentru bancile respective", a mai spus Cinteza, fara sa dea detalii asupra acestor masuri.

El a adaugat ca la finalul lui 2008, potrivit datelor BNR, 51,4% din restante erau aferente creditelor in valuta.

 

Pierderea pe sistemul bancar a fost de aproximativ 50 milioane euro in primul trimestru

Cinteza a mai spus ca, in perioada urmatoare, BNR va face unele verificari in privinta constituirii provizioanelor de catre banci, dupa ce a observat ca "bancile au gasit ceva metode de a se abate de la legislatie, cum ar fi reclasificarea creditelor acordate clientilor cu serviciul datoriei prost si creditul restructurat, lucru interzis".

"In ianuarie si februarie, provizioanele au explodat, iar sistemul pe ansamblu a inregistrat pierdere. Abia in martie s-a observat o revenire, dar soldul a ramas tot pierdere", a spus Cinteza.

 

#cinteza, #credite, #crestere, #provizioane, #restante, #valoare , #Credit imobiliar