Francul elvetian trece pragul psihologic. Cursul valutar ajunge la 3,9130 lei/franc

Vineri, 05 August 2011, ora 13:55
2088 citiri
Francul elvetian trece pragul psihologic. Cursul valutar ajunge la 3,9130 lei/franc

Francul elvetian a depasit pragul psihologic de 3,9 lei/franc, pana la cursul valutar de 3,913 lei/franc, un nou maxim istoric, dupa ce marti ajunsese la un nivel de 3,8269 lei, dublu fata de cel din iulie 2007, anunta NewsIn.

Creditele in alta moneda decat leu si euro acordate populatiei insumau in luna iulie 9,83 miliarde lei, fata de un total al creditelor acordate populatiei de 101,9 miliarde lei.

"Populatia detine foarte putin credit in monede non-euro.

Din creditul in valuta in total in economie exista cam 9% credit in franci elvetieni, iar pentru populatie cifra este undeva la 14%. Multe dintre aceste credite s-au refinantat in euro sau se pot refinanta daca exista o decizie libera de ambele parti, a bancilor si a clientilor", declara recent viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa.

Viceguvernatorul BNR a mentionat ca banca centrala a fost extrem de vocala si s-a spus ca imprumutul in franci elvetieni nu este o solutie buna.

"In primul rand, ca raportul intre franc si euro in momentul in care aceste imprumuturi pareau avantajoase, respectiv in anii 2007-2008, era foarte jos si nu era sustenabil acest raport pe durata scadentei unui credit imobiliar si pentru ca populatia are o experienta limitata in gestionarea unui nivel semnificativ al datoriei de-a lungul unui intreg ciclu de afaceri, in special in fazele sale descendente", a mentionat Popa.

Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat miercuri ca tinteste Libor la trei luni cat mai aproape de zero si va creste lichidatea pe piata pentru a contracara aprecierea francului elvetian, "care ameninta dezvoltarea economiei si stabilitatea preturilor din Elvetia".

SNB considera ca francul elvetian este puternic supraevaluat in prezent si va lua masuri impotriva intaririi monedei, coborand tinta Libor la trei luni de la 0,00-0,75% la 0,00-0,25%. In acelasi timp, banca anunta ca va creste semnificativ lichiditatea pe piata, marind depozitele la vedere ale bancilor la SNB de la 30 de miliarde de franci elvetieni la 80 de miliarde de franci elvetieni.

#franc elvetian, #franc, #franci, #curs valutar , #Credit imobiliar