Insolventa Asmita Gardens: Doar statul recupereaza toti banii. Alpha Bank, posibil in trei ani

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 18:05
3847 citiri
Insolventa Asmita Gardens: Doar statul recupereaza toti banii. Alpha Bank, posibil in trei ani

Asmita Gardens SRL , compania care a dezvoltat cel mai mare complex rezidential din tara, va plati creditul catre Alpha Bank in urmatorii trei ani, asa cum se prevazuse in septembrie prin Planul de reorganizare a companiei, a declarat, marti, Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol SRL.

Judecatorul sindic a confirmat, prin sentinta pronuntata marti de Tribunalul Bucuresti, Planul de reorganizare Asmita Gardens, astfel cum a fost propus de creditorul majoritar AGI RRE prin mandatar Alpha Bank Romania SA.

"Statul va fi singurul care isi va recupera banii integral, creanta bugetara, de un milion de euro urmand a fi platita pana la 1 noiembrie 2012 catre Primaria sectorului IV.

Creditul catre Alpha Bank va fi platit in urmatoarele 36 de luni. Suma incasata de banca depinde de evolutia pietei imobiliare. Astfel, daca vom reusi sa vindem apartamentele la 1.000 de euro metrul patrat, vom putea plati Alpha Bank Romania SA suma de 50 milioane de euro. Nu putem insa estima evolutia pietei", ne-a declarat Remus Borza.

Planul prevede plata integrala a creantelor bugetare si defavorizarea creditorului garantat si a creditorilor chirografari (care nu au constituite garantii fata de patrimoniul debitorului).

Procedura insolventei impotriva Asmita Gardens SRL a fost deschisa in data de 7 noiembrie 2011, la cererea creditorului majoritar AGI RRE.

Asmita Gardens reprezinta cel mai mare complex rezidential din Romania, atat ca valoare a proiectului, cat si ca numar de apartamente, respectiv 120 milioane euro si 758 apartamente. Expunerea AGI este de 70 milioane euro si provine dintr-un credit acordat in 2006 de Alpha Bank Romania dezvoltatorului in vederea construirii ansamblului imobiliar.

Prin contractul de antrepriza incheiat cu Strabag Romania, termenul initial de finalizare si predare a imobilelor a fost 1 iunie 2008, insa faza intai, compusa din trei turnuri a fost receptionata la 3 noiembrie 2009, iar faza a doua, restul de patru turnuri a fost finalizata abia la 30 aprilie 2012.

Ansamblul este compus din sapte turnuri, cu un numar de 758 apartamente dintre care 60 de apartamente cu patru camere, 296 cu trei camere, 332 apartamente cu doua camere, 70 garsoniere, sapte penthouse-uri, 5.900 mp spatii comerciale si 9.000 mp de gradini, locuri de joaca pentru copii si spatii verzi.

Pana la momentul deschiderii procedurii de insolventa, pretul mediu de vanzare era de 1600 euro/mp. Dupa deschiderea procedurii insolventei, apartamentele s-au vandut la un pret mediu de 1.050 euro/mp, ramanand de vanzare un numar de 397 locuinte.

#complex rezidential Asmita Gardens, #complex rezidential Bucuresti, #Asmita Gardens credite bancare, #apartamente complex Asmita Gardens , #Credit imobiliar