Nou nivel record pentru francul elvetian

Marti, 02 August 2011, ora 14:10
1899 citiri
Nou nivel record pentru francul elvetian

Francul elvetian a atins nivelul record de 3,8269 lei, cu 50% mai mare decat valoarea de la 24 iulie 2007, conform datelor BNR, preluate de NewsIn.

Creditele in alta moneda decat leu si euro acordate populatiei insumau in luna iulie 9,83 miliarde lei, fata de un total al creditelor acordate populatiei de 101,9 miliarde lei.

"Populatia detine foarte putin credit in monede non-euro. Din creditul in valuta in total in economie exista cam 9% credit in franci elvetieni, iar pentru populatie cifra este undeva la 14%.

Multe dintre aceste credite s-au refinantat in euro sau se pot refinanta daca exista o decizie libera de ambele parti, a bancilor si a clientilor", declara recent viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa..

Viceguvernatorul BNR a mentionat ca banca centrala a fost extrem de vocala si s-a spus ca imprumutul in franci elvetieni nu este o solutie buna.

"In primul rand, ca raportul intre franc si euro in momentul in care aceste imprumuturi pareau avantajoase, respectiv in anii 2007-2008, era foarte jos si nu era sustenabil acest raport pe durata scadentei unui credit imobiliar si pentru ca populatia are o experienta limitata in gestionarea unui nivel semnificativ al datoriei de-a lungul unui intreg ciclu de afaceri, in special in fazele sale descendente", a mentionat Popa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#franc, #franc elvetian, #credit franci, #refinantare , #Credit imobiliar