Prima Casa: Ce credite acorda Bank Leumi in 2012

Duminica, 12 August 2012, ora 17:10
2271 citiri
Prima Casa: Ce credite acorda Bank Leumi in 2012

Bank Leumi Romania a acordat credite in valoare de 20 milioane lei prin programul Prima Casa 4, iar pana la finalul anului va epuiza plafonul acordat de 31 milioane de lei, a declarat vicepresedintele executiv al bancii, Manfred Rauchwerger.

Pana in prezent, Bank Leumi Romania a acordat peste 100 de credite in cadrul programului Prima Casa 4, valoarea medie a unui imprumut fiind de 190.000 lei.

Bank Leumi Romania: Crestere de 6% a volumului de credite acordate in S1

In primul semestru al acestui an, Bank Leumi Romania a inregistrat o crestere de 6% a volumului de credite acordate, soldul net al creditelor ajungand la 775 milioane lei.

Valoarea totala a creditelor aprobate de Bank Leumi Romania pe proiecte cu fonduri europene in 2012 este de noua milioane lei.

In ceea ce priveste creditele neperformante, Manfred Rauchwerger sustine ca situatia s-a stabilizat.

"Creditele neperformante au fost generate in mare parte de sectoarele de consum si constructii. Pentru persoane fizice noi am dat relativ putine credite fara garantii datorita faptului ca am intrat tarziu pe piata de credite cu buletinul si de trei ani focusul este catre IMM-uri", conform strategiei bancii.

"Cheltuielile cu provizioanele s-au ridicat la valoarea de 5,4 milioane lei, scazand semnificativ fata de 2011", a mai spus Manfred Rauchwerger.

Oficialul Bank Leumi Romania a declarat ca recuperarea garantiilor reprezinta o problema, deoarece se face foarte greu in conditiile in care de la desfiintarea executorilor bancari, dosarele trebuie trimise in afara din baca, la executorii judecatoresti. De asemenea, preturile au scazut si nu intotdeauna banca este de acord sa vanda bunuri pe care le are in garantie la preturile de pe piata. Astfel, se ajunge la o stagnare a vanzarilor de creante.

Riscul valutar va afecta capacitatea de plata a clientilor bancii

Pentru perioada urmatoare, problema o reprezinta riscul valutar care va afecta capacitatea de plata a clientilor atat pentru persoanele fizice cat si pentru cele juridice.

"Nivelul de curs de peste 4,5 lei pentru un euro incepe sa creeze probleme. Deocamdata nu avem semnale pentru ca timpul este foarte scurt, dar cand un client stie ca rata lui este de 100 de euro si pentru aceasta platea inainte 440 de lei, iar acum trebuie sa plateasca 460 de lei, aici 20 de lei lipsesc de undeva, iar salariile nu au crescut.

Deprecierea leului are influenta si asupra consumului, iar preturile vor incepe sa creasca pentru ca multe bunuri sunt importate. Dupa ce oamenii se vor intoarce din vacanta si vor vedea situatia adevarata, se va simti mai mult", a spus Manfred Rauchwerger.

BCR: Cursul va reveni la valoarea de 4,47 lei/euro peste un an

Bank Leumi a inregistrat in primul trimestru din 2012 un profit net de 6,75 milioane lei, fata de o pierdere de 1,94 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut.

Bank Leumi: Profit net de 6,7 mil lei in primul trimestru

Grupul Leumi este lider de piata in Israel, cu peste 250 de unitati deschise, fiind prezent in alte 18 tari prin mai mult de 78 de sucursale si agentii. Grupul este prezent pe piata din Romania din anul 2006.

#Bank Leumi Prima Casa, #Bank Leumi Romania credite, #Bank Leumi credite 2012, #Bank Leumi risc valutar , #Credit imobiliar