Sistemul de economisire-creditare castiga teren in Romania

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 13:36
2762 citiri
Sistemul de economisire-creditare castiga teren in Romania

Sistemul de economisire-creditare, prin intermediul caruia pot fi accesate credite pentru constructia sau modernizarea locuintelor inclusiv cu o prima de la stat, castiga din ce in ce mai multi adepti, potrivit datelor prezentate de Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania.

Aproape 500.000 de romani vor adera la sistemul de economisire-creditare pana la sfarsitul acestui an potrivit Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).

"Prin intermediul acestui sistem, adoptat deja de multe state din Europa, cei care incheie contracte de economisire-creditare, in special clientii cu venituri medii si sub-medii, beneficiaza si de prima de la stat astfel incat este stimulat atat un nou comportament pentru consumator, dar sunt si efecte de multiplicare in economie, statul beneficiind la randul sau de trei ori mai mult de suma investita in prima prin taxele si impozitele generate de sumele investite in domeniul locativ", a declarat miercuri, la Berlin, Alexandru Ciobanu, presedinte BCR Banca pentru Locuinte, membru al ABDLR.

Numarul celor care au beneficiat de acest sistem a crescut semnificativ in ultimii ani, de la 264.000 de clienti in 2009 la 324.000 in 2010 si 400.000 in 2011. La fel au crescut si activele implicate in sistem, de la 580 milioane lei in 2009 la 1,7 miliarde lei in 2012.

"Cresterea activelor bancilor pentru locuinte reflecta cresterea portofoliului de clienti si orientarea romanilor catre investitiile pentru domeniul locativ. Potentialul pietei de economisire-creditare este in crestere in Romania, acesta ridicandu-se la 2,1 milioane", a explicat Aurelia Cionga, presedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Din datele Asociatiei de profil reiese ca 43.000 de clienti au beneficiat deja in Romania de ciclul de economisire-creditare, fiind acordate credite in valoare de 130 milioane de lei, in cadrul unui sistem in care se adauga atat economiile clientilor, cat si prima de la stat. Cei 43.000 de clienti care au beneficiat de acest sistem au inregistrat economii de 313 milioane lei din care 40 de milioane reprezinta prima de la stat, iar in economie au fost injectate 473 milioane lei, cu un factor de multiplicare de 12 ori.

Reprezentantii sistemului estimeaza ca activele din sistem vor creste semnificativ in urmatorii ani, iar gradul de penetrare a pietei de creditare in Romania a acestui sistem va ajunge la 10%. In Germania, gradul de penetrare a sistemului este de 36,7%, in Austria de 61,7%, in Slovacia si Ungaria de 17,5%, respectiv 13%.

Avantajele sistemului de economisire-creditare sunt: impunerea unui comportament de economisire regulat populatiei, acordarea primei de stat, acordarea de credite exclusiv in lei cu cele mai bune randamente din sistemul de creditare, rate fixe si dobanda atractiva de 4,5% - 6% pe an - rate accesibile pentru segmentele de populatie cu venituri sub 600 de euro de familie.

Sistemul creeaza de asemenea premisele unei finantari pe termen lung a unui fond locativ nou, dar si sustine cresterea economica generand locuri de munca in constructii si domeniile conexe.

#sistem economisire creditare, #Romania sistem economisire creditare, #credite locuinte Romania, #accesare credite locuinte , #Credit imobiliar