Ce moneda alegi pentru un credit ipotecar? Vezi parerile bancherilor

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 08:05
4644 citiri
Ce moneda alegi pentru un credit ipotecar? Vezi parerile bancherilor

Bancherii contactati de Business24 sfatuiesc romanii care se gandesc la un credit ipotecar pe termen lung sa se imprumute in moneda europeana.

In opinia acestora, principalul avantaj este legat de diferenta de dobanda care face creditul in euro mai ieftin decat cel in lei. Totusi, acestia atrag atentia ca daca se doreste un credit cu risc valutar minim in dauna unui credit cu o dobanda mai mica, sa se imprumute in moneda in care isi castiga veniturile.

Razvan Temesan, fost presedinte Bancorex

In 30 de ani e de presupus ca leul va disparea, iar euro va deveni moneda decontarii generale in Romania si in toata Uniunea Europeana. In cazul in care creditul este luat acum in alta moneda decat euro, se pot produce shimbari care sa afecteze foarte serios un asemenea credit.

In momentul in care Germania a transformat marca in euro, raportul era 1,30 marci germane/euro si dintr-o data s-a facut 2 marci germane/euro. In perspectiva, dobanda la euro urmeaza sa scada pana la nivelul la care ea se va egaliza cu cea din celelalte tari membre ale zonei euro.

Incet-incet, pe masura ce euro se va generaliza, dobanzile EURIBOR vor incepe sa joace un rol din ce in ce mai mare in finantare. Un asemenea credit luat cu dobanda variabila, pentru ca asemenea credite pe 30 de ani cu dobanda fixa nu exista, va avea si o evolutie relativa a dobanzii, care cu timpul va scadea.

Stimularea creditarii in lei are ca scop reducerea dependentei BNR de euro, ce va permite in momentele de criza sa rezolve problemele cu emisiunea de moneda, pentru ca lei poate emite, in timp ce euro nu. Mobilizarea unei parti mare de resurse in euro ar limita rezolvarea problemelor grele.

In momentul in care Guvernul va fi incapabil sa rezolve problemele prin masurile pe care le poate lua, singura solutie ramane inflatia, care se realizeaza prin injectarea de lei in economie.

Francul elvetian este o optiune de luat in seama, el are insa volatilitate mare. Francul elvetian are un mare potential de apreciere. Imprumutandu-te in franci elvetieni iti asumi riscul ca la un moment dat acesta sa se aprecieze fata de moneda in care iti primesti veniturile, si pe langa dobanda sa ai si o diferenta de curs pe care va trebui sa o suporti.

Potentialul de apreciere al francului elvetian este unul din cele mai mari din lume. Asta trebuie sa te faca sa gandesti daca iti asumi riscul pe o perioada de 30 de ani.

Euro este cea mai sigura moneda pe viitor. Veniturile romanilor vor fi in euro si odata cu intrarea in zona euro dobanzile vor incepe sa scada accentuat.

In ceea ce priveste creditul in lei, dobanda e mult mai mare, din aceasta cauza creditele pe termen indelungat in lei sunt nerecomandate.

Radu Ghetea, presedinte CEC Bank

Cea mai buna moneda pentru un credit pe termen lung este cea in care debitorul isi castiga veniturile. Castiga lei, face creditul in lei, daca castiga euro, creditul trebuie contractat in euro.

Daca vom trece la euro, atat veniturile romanilor cat si ratele si creditele vor fi convertite la moneda europeana cu acelasi curs de schimb. Astfel, romanii nu-si asuma absolut niciun risc.

Niciodata in lume nu s-a intamplat ca raportul de schimb sa fie favorabil. Cand s-a trecut la euro toata Grecia a plans, toata Italia a plans, Germania a plans. Avand in vedere experienta acumulata in ultimii 20 de ani, eu va spun ca nimeni nu se poate astepta ca odata cu trecerea la euro sa i se aplice un curs astfel incat sa i se micsoreze si rata la credit.

In ce moneda obtii veniturile, in aceea sa te imprumuti, si in acest caz nu depinzi de riscul valutar. Cine e foarte bogat, "joaca" cursul si poate sa si castige sau daca "joaca" cursul, pierde, dar nu ramane fara casa.

Melania Hancila, economist-sef Volksbank

Pentru o perioada indelungata de 30 de ani, un credit in euro este cel mai convenabil, chiar daca debitorul are veniturile in lei. In primul rand, este vorba de diferenta de dobanda. Oricum, la un moment dat vom adera la euro, asa ca moneda europeana ramane favorabila pentru imprumuturile imobiliare.

Singurul risc este volatilitatea cursului, insa oricum, cursul este destul de depreciat in momentul de fata. Pe termen lung, euro se va deprecia fata de leu si atunci romanul va castiga si din curs.

Creditele in franci elvetieni ar fi posibile, insa nicio banca din Romania nu mai acorda credite in franci elvetieni. Pentru un credit ipotecar pe 30 de ani, eu as alege euro.

Radu Craciun, presedinte Eureko Pensii

In primul rand trebuie aflat care sunt costurile creditarii. Daca privim la euro, cursul de schimb este una dintre variabile, insa conteaza si dobanda la care te imprumuti. Trebui vazut in ce conditii mai dau bancile in ziua de azi credite in euro, unde nu exista un apetit foarte mare.

Iti asumi un risc in functie de beneficiul potential pe care ti-l ofera acel risc. Daca diferenta de dobanda este foarte mare, atunci euro poate fi un risc pe care sa ti-l asumi. Daca diferenta de dobanda este foarte mica, atunci prevaleaza mai degraba riscul valutar.

In acesti 30 de ani eu ma gandesc ca nu vom ramane doar la leu, vom trece la euro, prin urmare riscul valutar nu va fi pe 30 de ani ci pana in momentul in care Romania intra in zona euro, ceea ce poate insemna 5 ani.

In momentul in care intram in zona euro toate activele din lei se transforma in euro, inclusiv creditul.

#credit ipotecar euro, #credit ipotecar lei, #cumparare apartament credit euro, #sfaturi bancheri credit ipotecar , #Credit ipotecar