Salvarea Fannie Mae si Freddie Mac a revigorat bursele internationale

Luni, 08 Septembrie 2008, ora 15:42
2397 citiri
Salvarea Fannie Mae si Freddie Mac a revigorat bursele internationale

Punerea creditorilor ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac, ce finanteaza 40% din creditele ipotecare din Statele Unite, sub controlul guvernului, a linistit investitorii, care se temeau de o noua degradare a pietei mondiale a creditelor, si a determinat o crestere a burselor, potrivit Les Echos. Bursele europene, aflate in scadere saptamana trecuta, au deschis sedinta de luni in urcare puternica.


Astfel, indicele parizian CAC 40 a crescut cu 3,98%, in timp ce Footsie-100, de pe bursa londoneza, a urcat cu 3,72%. Indicele DAX, de pe bursa din Frankfurt, a deschis sedinta in urcare cu 2,20%, indicele olandez AEX cu 3,82%, indicele elvetian SMI cu 3,15%, indicele IBEX, de pe bursa din Madrid, cu 3,02%, indicele milanez S&P/Mibtel cu 3,44% si indicele belgian BEL-20 cu 4,15%.


Mai devreme, anuntul punerii sub tutela guvernului american a creditorilor Fannie si Freddie a determinat o crestere a burselor asiatice.


Pe bursa din Tokyo, indicele Nikkei a marcat la inchidere o crestere de 3,38%, revenind dupa o corectie severa de aproape 7% inregistrata saptamana trecuta. Totodata, indicele Hang Seng de pe bursa din Hong Kong a urcat cu 3,87%; in timp ce indicele Straits Times, din Singapore, a avansat cu 3,98%.


Indicele din Seul a incheiat sedinta in urcare cu 5,15%, in timp ce principalul indice australian a avansat cu 3,90% si bursa din Noua Zeelanda a urcat cu 1,13%.


Contrar tendintei, indicele compozit al bursei din Shanghai a scazut cu 2,18% la mijlocul sedintei. "Salvarea Fannie Mae si Freddie Mac a sprijinit pietele, in contextul in care riscul asupra pietelor mondiale ale creditelor s-a diminuat", a explicat analistul din cadrul Concord Securities, Allen Lin.


Trezoreria americana a anuntat duminica puterea sub custodie a Fannie Mae si Freddie Mac , atat timp cat acestea isi vor restructura finantele afectate de criza ipotecara. Planul presupune ca guvernul sa injecteze pana la 100 miliarde dolari in cadrul fiecarei companii, pentru a le ajuta in indeplinirea acestui obiectiv.