Prima Casa: Vezi cati tineri au fost executati silit

Duminica, 17 Iunie 2012, ora 15:20
3378 citiri
Prima Casa: Vezi cati tineri au fost executati silit

Programul Prima Casa a inregistrat o rata de default de doar 0,06% de la infiintarea sa, ceea ce inseamna ca doar 40-45 de locuinte au fost executate silit din cele 65.000 de credite acordate de-a lungul timpului.

Tot in aceasta perioada, programul a facilitat vanzarea locuintelor vechi, fara a reusi insa sa stimuleze constructia de locuinte noi, a declarat presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Aurel Saramet, citat de Newsin.

"De la lansarea programului Prima Casa am facut doar 40-45 de plati efective, din totalul de aproximativ 65.000 de contracte incheiate, reprezentand o rata de default de 0,06%", sustine Saramet.

Potrivit acestuia, programul "Prima Casa" nu a reusit sa stimuleze constructiile de locuinte noi, cum ar fi trebuit, ci a facilitat tot achizitia de case vechi, in conditiile in care numai 28% dintre acestea au fost construite dupa 2008. Potrivit lui Saramet, doar 3% din locuintele achizitionate prin programul Prima Casa au reprezentat locuinte noi, construite "de la zero".

"Constructiile noi, de la zero, reprezinta numai 3%, de aceea spun ca acest program nu a avut efectul de antrenare a economiei, pe care nici nu l-am gandit initial", a spus Saramet.

Programul Prima Casa - furtuna pe piata imobiliara

Programul a determinat o adevarata furtuna pe piata imobiliara, in cei trei ani oferta pe segmentul apartamentelor crescand considerabil, potrivit unei analize imobiliare.ro.

La momentul demararii programului guvernamental, nivelul maxim al aspiratiilor unui bucurestean era reprezentat de un apartament vechi cu doua camere intr-unul dintre cartierele de clasa medie ale Capitalei - Drumul Taberei, Militari, Dristor, Berceni.

Potrivit datelor www.imobiliare.ro, la vremea respectiva 43% din oferta de apartamente vechi cu doua camere din Bucuresti se incadra in pragul de 60.000 de euro. In prezent, ponderea detinuta de anunturile compatibile cu Prima Casa pe acest segment este vizibil mai ridicata, respectiv 65% din total.

In acest moment, cumparatorii se pot indrepta inclusiv spre zone ca Universitate, Romana sau Cismigiu, unde cu 60.000 de euro pot fi cumparate garsoniere, apartamente cu doua sau chiar trei camere, cu suprafete de pana in 60 de metri patrati, in imobile construite intre 1950 si 1970.

Dupa cei aproape trei ani de existenta a programului Prima Casa, de remarcat este extinderea ofertei de locuinte noi pe acest segment. In prezent, insa, ponderea locuintelor noi cu un pret maxim de 60.000 de euro a crescut la 21% pe segmentul de doua camere, in vreme ce, pe segmentul de trei camere, cresterea a fost una mult mai mica, situandu-se in prezent la doar 3% din total.

Presedinte FNGCIMM: Prima Casa va continua in 2013 cu modificari

Potrivit presedintelui Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, programul va continua si in 2013, insa cel mai probabil intr-o alta formula.

"Avem intentia sa propunem solutii care sa presupuna incurajarea constructiilor noi, cu ocuparea locurilor de munca din industria constructiilor, din inductria a materialelor de constructii si din alte domenii", potrivit lui Saramet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#programul prima casa, #credit prima casa, #credite executate silit Prima Casa , #Credit prima casa