Programul Prima Casa profita de noile norme BNR

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 08:16
3076 citiri
Programul Prima Casa profita de noile norme BNR

Programul Prima Casa nu va fi afectat de noile norme BNR, dupa cum sustin reprezentantii Bancii Centrale. Mai mult, analistii considera ca programul este facilitat de restrictiile care se adreseaza sistemului bancar, iar sansele ca demersul sa castige popularitate cresc considerabil.

"Programul Prima Casa va fi mai atractiv tocmai din pricina faptului ca nu i se aplica aceleasi constrictii ca celorlate categorii de credite ipotecare", este de parere analistul imobiliar, doctor Ion Radu Zilisteanu.

Din cauza prudentei institutiilor financiare, in contextul crizei economice, majoritatea creditelor imobiliare sunt contractate prin intermediul acestui program, iar cererea ar putea creste si mai mult din cauza masurilor restrictive adoptate de Banca Centrala. Cu toate acestea, bancherii sustin ca nu se asteapta la un dezechilibru foarte mare.

"In ultima perioada, mare parte din credite erau contractate prin Prima Casa, iar restul reprezentau o proportie destul de scazuta si chiar daca acest rest va fi mai putin favorizat decat in trecut, este destul de mic ca sa nu afecteze stocul per total", a declarat economistul ING, Vlad Muscalu.

Noi modificari pentru Prima Casa 4

In schimb, Ministerul de Finante pregateste noi schimbari, potrivit unui proiect de modificare a ordonantei de urgenta care reglementeaza programul, suspus dezbaterii publice pentru 15 zile.

Printre principalele modificari propuse se numara posibilitatea inlocuirii locuintei cumparate initial in cadrul programului, daca se constata vicii ascunse care o fac improprie pentru locuit, precum si eliminarea interdictiei de a vinde locuinta achizitionata prin program in primii cinci ani, in cazul rambursarii anticipate.

"Sunt schimbari care trebuiau luate de la bun inceput. Atata vreme cat statul a considerat ca face un cadou celor care apeleaza la Programul Prima Casa, printr-un avans extrem de mic si o rata a dobanzii extrem de redusa, si-a permis sa lanseze programul cu conditii foarte restrictive. Insa masurile care sunt luate acum nu fac altceva decat sa armonizeze prevederile legate de Programul Prima Casa, cu realitatea", considera analistul imobiliar, doctor Ion Radu Zilisteanu.

In momentul de fata, bancile mai au la dispozitie fonduri de aproximativ 1 miliard de euro pentru creditele contractate prin intermediul programului guvernamental, iar statul, care participa in mod egal la garantare, mai dispune de circa 500.000 de euro, fonduri neutilizate. Deocamdata, ministerul Finatelor nu a anuntat daca programul va continua dupa epuizarea acestor fonduri.

Piata imobiliara, dependenta de Prima Casa

Cu toate acestea, Programul Prima Casa reprezinta in prezent un stalp de sustinere a pietei imobiliare. Afectat puternic de cei trei ani de criza, sectorul imobiliar a stagnat in anul 2011, iar numarul de tranzactii a fost de doua ori mai mic fata de 2008, potrivit imobiliare.ro.

In ceea ce priveste prognozele pentru 2012, analistii sunt rezervati. Spre exemplu, Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare refuza sa faca estimari cu privire la evolutia sectorului in 2012, din cauza incertitudinii politice si economice, iar omul de afaceri Ionut Negoita nu vede schimbari majore:

"Va stagna, nu cred ca va fi vorba de o crestere si chiar daca va fi totusi una de 2-3%, nu cred ca va conta", este de parere omul de afaceri Ionut Negoita.

In plus, Ruxandra Cleciu sustine ca abordarea clientilor s-a schimbat: daca acum un an acestia preferau sa astepte pentru a obtine un pret mai redus si negociau la sange cu vanzatorii, in momentul de fata, chiar daca gasesc oferte convenabile, clientii se tem sa se mai imprumute, pentru ca nu au certitudinea ca vor mai putea rambursa banii.

#programul prima casa 4, #noile norme bnr, #piata imobiliara 2012 , #Credit prima casa