Rata la banca sau chirie? Care este cea mai avantajoasa solutie

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 13:10
4371 citiri
Rata la banca sau chirie? Care este cea mai avantajoasa solutie

Rata la banca sau chirie? Este o intrebare care sta pe buzele multor tineri care au nevoie de o locuinta, in conditiile in care preturile apartamentelor continua sa scada si in 2012, iar chiriile pastreaza, de asemenea, acelasi trend.

O bila neagra pentru varianta achizitionarii este reprezentata de conditiile mai exigente pentru acordarea unui credit ipotecar. Banca solicita un avans de 25% in cazul unui imprumut in euro incepand cu acest an, conform noilor norme BNR, ceea ce face ca posibilitatea de a achizitiona o locuinta sa fie tot mai mica pentru cei care nu dispun de economii.

Pe de alta parte creditul Prima Casa ofera conditii mai bune pentru tineri si reprezinta o alternativa care sta in picioare in fata chiriilor ridicate din Bucuresti.

Asadar, care ramane cea mai buna solutie, rata la banca sau chiria?

In cazul unui apartament de doua camere, situat in zona Dristor din Bucuresti, cu acces la multiple mijloace de transport, chiria poate varia de la 290 la 400 euro, in functie de imbunatatiri, potrivit imobiliare.ro. Deci, vom lua in calcul o chirie medie, de 350 euro.

In schimb, preturile solicitate pentru vanzare in cazul unor apartamente similare, variaza intre 44.000 si 70.000 euro. Deci, vom lua in calcul un pret mediu de aproximativ 57-60.000 euro.

In cazul unui Credit Prima Casa de 57.000 euro, cu perioada de rambursare de 30 de ani, OTP Bank ofera cea mai mica dobanda anuala efectiva, si anume de 5,86%, potrivit Conso.ro. Asadar, rata lunara va fi de 321,4 euro, suma totala de rambursat ridicandu-se la 118.613,7 euro, calculeaza portalul financiar. OTP Bank finanteaza maxim 80% din valoarea imobilului adus in garantie, iar veniturile minim estimate trebuie sa fie de 3.630,9 lei.

Asadar, chiar daca rata bancara este putin mai mica decat valoarea chiriei lunare, lipsa garantiei sau a avansului solicitat de banca cantaresc greu in decizia de cumparare.

Costuri in plus

Insa o simpla comparatie a valorii ratei bancare si a chiriei lunare nu este suficienta pentru a stabili care este, matematic, cea mai rentabila solutie.

Atat varianta inchirierii, cat si cea a cumpararii presupun o serie de costuri aditionale pe care beneficiarul trebuie sa le suporte si care, desi nu par mari, pe termen lung pot face diferenta. Printre aceste costuri se numara impozitele si renovarile pe care chiriasul nu este nevoit sa le suporte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rata banca apartament, #credit prima casa, #Prima Casa chirie, #achzitie apartament inchiriere , #Credit prima casa