Analisti: O crestere cu 4% a sectorului financiar conduce la o crestere de 1% a PIB

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 10:38
2054 citiri
Analisti: O crestere cu 4% a sectorului financiar conduce la o crestere de 1% a PIB
Sursa foto: wall-street

Activitatea de creditare influenteaza considerabil performantele economiei: o crestere de 4% a sectorului financiar se traduce printr-o crestere de 1% a produsului intern brut, a precizat Adrian Codirlasu, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

"Creditul cofinanteaza investitiile antreprenorilor, ceea ce conduce la o crestere economica, iar aceasta, la randul ei, duce la o capacitate de rambursare a creditelor. Acest efect de multiplicator s-a resimtit in majoritatea statelor, mai ales la nivelul pietei imobiliare", a declarat Codirlasu, in cadrul unui seminar organizat de BNR.

In cazul tarilor care au intrat de putin timp in zona euro, potentarea reciproca dintre modificarea ritmului creditarii si cresterea economica face vulnerabila calitatea portofoliilor bancare la socuri, atrage atentia Codirlasu.

"Politica macroprudentiala devine o componenta existentiala, pentru ca va trebui limitata volatiliatea si bulele speculative. Politicile avute in vedere trebuie sa limiteze o politica de salturi ale primei de risc suveran. De asemenea, trebuie evitate socuri preum amplificarea presiunilor inflationiste, pe fondul unor majorari de taxe", a concluzionat presedintele AAFBR.

Acesta si-a formulat afirmatiile pe baza unei analize prezentate in cadrul unui seminar organizat de BNR.

#crestere sector bancar, #sector bancar crestere economica, #credite neperformante recesiune , #Credite bancare