Dobanzile la credite au crescut. Te mai imprumuti?

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 09:51
1903 citiri
Dobanzile la credite au crescut. Te mai imprumuti?

Banca Nationala a Austriei a luat decizia de a limita creditarea in Europa de Est, lucru care a impins subsidiarele din Romania ale unor mari banci austriece sa creasca dobanda la creditele acordate. In aceste conditii, iti mai faci credit? Business24 vrea sa iti afle parerea.

Planul Austriei de reducere a imprumuturilor acordate catre bancile sale comerciale din Europa de Est nu a fost bine primit de statele din zona. Chiar presedintele Basescu a transmis un mesaj pe aceasta tema in luna noiembrie.

Astfel, la cateva luni de la lansarea planului, efectele se simt in Romania, doua dintre cele mai mari banci locale, BCR si Raiffeisen au marit dobanzile la credite in lei si in euro.

Romanii care vor sa isi ia anul acesta un credit, vor avea de platit mai mult la final, subsidiarele din Romania incercand astfel sa compenseze lipsa de finantare din partea bancilor-mama.

Conform unui raport al BNR din septembrie 2011, aproximativ 450.000 de romani aveau trei credite, in timp ce numarul total de persoane care detineau un credit la banci sau IFN era de circa 4,2 milioane de persoane. Aceasta cifra reprezinta peste 40% din populatia activa a Romaniei.

Economistul Aurelian Dochia a declarat pentru Business 24 ca masura luata de austrieci este una care va fi luata de toate marile banci europene, mai ales ca majoritatea au subsidiare la noi in tara.

"Romanii ar fi bine sa-si faca socotelile pe aceste baze realiste. Nu are rost sa ne suparam pe banci", a declarat Dochia.

#credite, #dobanda credite, #imprumut banca, #dobanda imprumut , #Credite bancare