Ar trebui grabita adoptarea euro pentru dobanzi si comisioane mai mici?

Luni, 18 Mai 2009, ora 14:31
1644 citiri
Ar trebui grabita adoptarea euro pentru dobanzi si comisioane mai mici?

Accelerarea procesului de adoptare a monedei unice ar putea aduce pentru economia nationala mai multe beneficiii decat pierderi, sustin unii bancheri.

Potrivit acestora, trecerea la euro ne va permite sa platim dobanzi mult mai mici la credite si comisioane semnificativ mai reduse pentru transferurile de bani prin banci.

In sustinerea accelerarii procesului de convergenta, Misu Negritoiu, directorul general al ING, a adus ca argument faptul ca economia reala a adoptat moneda unica "de facto" in proportie de 80%, avand in vedere ca preturile multor produse si servicii se raporteaza la euro, iar peste jumatate din creditele bancare sunt in valuta, cu dobanzi de pana la trei ori mai reduse decat cele in lei, scrie Saptamana Financiara.

Chiar si asa, reprezentantii BNR continua sa pledeze pentru respectarea calendarului initial, pe motiv ca adoptarea euro ar trebui sa reprezinte si finalitatea unui proces de convergenta economica reala, nu doar nominala.

Un alt argument al bancii centrale este acela ca prin adoptarea euro s-ar renunta la politica monetara si de curs proprie, extrem de prudente, iar procesele de convergenta ar urma sa cada exclusiv in sarcina politicilor fiscale, care, de cele mai multe ori, sunt lipsite de coerenta si continuitate.

Prin aceasta atitudine, BNR se plaseaza pe pozitii diferite si cu analistii Deutsche Bank care au subliniat recent intr-un raport ca adoptarea mai rapida a euro ar aduce Romaniei avantaje certe, pe fondul actualelor probleme de stabilitate financiara.

Potrivit analistilor, trecerea la moneda unica ar elimina riscul de curs valutar si ar face piata mai lichida, ceea ce va permite Executivului, dar si populatiei sa aiba acces la credite mai ieftine.

In prezent, din cauza faptului ca nu facem parte din zona euro, romanii platesc dobanzi si comisioane de pana la trei ori mai ridicate decat cele platite de cetatenii a caror state au adoptat deja moneda unica.

Un prim pas pe care Romania trebuie sa-l faca catre adoptatrea euro este aderarea la zona unica de plati in euro (SEPA), care are ca obiectiv unificarea tarifelor practicate de banci pentru transferurile in euro in strainatate cu cele de pe teritoriul tarilor membre.

De ce nu putem realiza in prezent transferuri in euro la costuri reduse? Intrucat circuitele de decontare sunt fatalmente externe. Pentru a se construi circuite de decontare interne, pentru orice fel de moneda nenationala, trebuie indeplinite doua conditii de baza: volumul sa fie suficient de mare pentru a justifica eforturile financiare de automatizare si o solutie de decontare eficienta economic, mai scrie publicatia economica.

Problema este ca volumul platilor in euro generat de economie este extrem de redus, ceea ce impiedica diminuarea comisioanelor percepute de banci pentru astfel de operatiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#adoptare, # euro, # dobanzi, # comisioane , #Credite banci