Bancile lasa populatia la usa si " fac curte" IMM-urilor si corporatiilor

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 05:02
2549 citiri
Bancile lasa populatia la usa si " fac curte" IMM-urilor si corporatiilor

Acordarea de finantari proiectelor implementate de intreprinderile mici si mijlocii a devenit unul dintre obiectivele cheie ale institutiilor de credit, care s-au concentrat mai mult pe sprijinirea sectorului corporate, lasand astfel populatia "in aer".

Actula guvernare a acordat o mai mare atentie intreprinderilor mici si mijlocii, nu atat cat ar fi trebuit, dar intr-o masura destul de mare incat sa reprezinte un semnal pozitiv.

"Bancile au o experienta deja dureroasa cu populatia. Sunt multe credite neperformante la populatie si din acest motiv bancile au devenit reticente", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.

Impulsul dat de recenta modificare a dobanzii de referinta cu 0,5% de la inceputul lunii august se reflecta in volumul de finantari acordate sectorului corporate, in timp ce creditarea populatiei ramane fragila.

La 31 august 2013, creditul corporate in lei a inregistrat o crestere de 0,6% comparativ cu luna iulie si o crestere de 2,3% in ultimul an, acest segment preluand mai repede semnalele de scadere a dobanzilor pe piata monetara.

In schimb, piata bancara de retail resimte reticenta din partea institutiilor de credite, iar acest lucru se reflecta si in soldul creditelor acordate personelor fizice care a consemnat o scadere de 0,1% fata de luna anterioara si de 1,7% comparativ cu luna august a anului 2012.

Populatia, un client riscant al bancilor

Bancile, in momentul in care acorda credite, fac un calcul relativ la speranta de rambursare a imprumuturilor si riscul lor, potrivit analistului.

"Deocamdata nu este favorabila imprumuturilor populatiei pentru ca inca nu asistam la o crestere a veniturilor populatiei pe ansamblu, inca nu asistam la o stabilizare a ploticilor de restructurare pentru ca inca se anunta destul de multe restrcuturari de somaj si inca nu exista din partea Guvernului o imagine clara o unor politici care sa creasca atragerea de fonduri la buget si pe aceasta cale o eventuala crestere a veniturilor si a pensiilor", sustine Cosea.

Potrivit acestuia, populatia este un client riscant si crede ca este unul din motivele principale pentru care bancile nu mai sunt atrase de creditarea populatiei.

"Sunt masuri luate de BNR care incep sa reorienteze bancile pentru finantarea marii economii, incepand cu IMM-urile, dar nu cred ca va fi de lunga durata", a afirmat Mircea Cosea.

Acesta este de parere ca in aproximativ un an sau un an si jumatate bancile vor trebui sa ia in vedere si populatia chiar daca riscul va ramane destul de ridicat si in perioada urmatoare si vor acorda din nou incredere populatiei pentru ca este clientul cel mai facil.

"Cred ca aceasta orientare este conjuncturala si nu este o tendinta pe termen lung pentru ca economia Romaniei nu are o tendinta pe termen lung de revigorare. Anul 2014 , fiind un an destul de dificil, cu 2 campanii electorale, va afecta din nou economia si va reorienta din nou bancile intr-o masura mai mare spre populatie, dar nu predominanta, a concluzionat Cosea.

Credite pentru IMM-uri sau interesul poarta fesul

Pentru cele mai multe intreprinderile mici si mijlocii, obtinerea de finantari de la institutiile de credit nu mai reprezinta o problema intrucat acestea din urma au simtit potentialul IMM-urilor si s-au reorientat spre conceperea de produse financiare dedicate acestora.

Bancile pun la dispozitie oferte de creditare a activitatii curente sau a proiectelor de investitii, prin parteneriatul cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

De asemnea, bancile dispun si de finantare de la Banca Europeana de Investitii (BEI), fonduri care vor sprijini cresterea prin incurajarea restructurarii, consolidarii si diversificarii economice, precum si prin imbunatatirea competitivitatii pe termen lung prin facilitarea accesului la credite pe termen lung.

Cel mai recent acord al Bancii Europeane de Investitii (BEI) este cu BRD Groupe Societe Generale , banca cu care a semnat un contract de credit in valoare de 100 milioane euro pentru finantarea investitiilor companiilor romanesti.

Fondurile BEI vor fi folosite pentru a finanta proiectele promovate de IMM-uri, corporatii medii si entitati din sectorul public, precum si pe cele ale altor tipuri de agenti economici privati din Romania.

"Sprijinirea finantarii proiectelor implementate in special de IMM-uri si corporatiile medii este un obiectiv cheie al BEI in Romania, pentru ca IMM-urile si sectorul corporatiilor medii reprezinta un motor de crestere si de inovare", afirma Mihai Tanasescu, vicepresedinte BEI, responsabil pentru operatiunile de creditare in Romania.

Relatia unui "guvern prost" cu IMM-urile

In urma cu cateva luni, Guvernul a precizat ca nu poate influenta in mod direct sistemul bancar, insa ca a incercat sa sprijine indirect IMM-urile prin faptul ca s-a imprumutat de pe pietele externe astfel incat bancile din Romania sa-si foloseasca resursele pentru finantarea afacerilor firmelor.

Ponta a subliniat nevoia unei banci romanesti importante care sa sprijine IMM-urile. Din punctul de vedere al premierului, CEC-ul este banca romaneasca pe care o asteapta sa sprijina micile intreprinderi romanesti.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, Maria Grapini, a declarat marti ca membrii Guvernului din care face parte nu inteleg mediul de afaceri.

Grapini a aratat ca problemele mediului de afaceri nu sunt intelese perfect la nivelul Executivului si ca uneori are impresia "ca merge pe contrasens" cand prezinta in Guvern dificultatile firmelor.

"Daca s-a inteles ca eu am apasat prea mult pe Guvern este ceva unicat, pentru ca niciun ministru nu a venit pana acum sa spuna ce prost e Guvernul. Nu? Intru si eu in Cartea recordurilor", a spus Grapini la conferinta Mediafax Talks About SME's.

Ea a raspuns astfel unei critici aduse de Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, care i-a reprosat ministrului ca vorbeste prea mult despre ce trebuie sa faca statul pentru mediul de afaceri si pentru firme, si ca a apasat prea mult pedala Guvernului.

Avand in vedere schimbarea paradigmei de creditare si a regulilor prudentiale si de adecvare a capitalurilor, Vasilescu spune ca pe viitor creditul va ajunge pe ocolite la populatie, mai intai la companii si apoi prin produse la populatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#oferte credite banci, #credite imm, #credite neperformante banci, #finantare IMM fonduri , #Credite banci