Bancile nu acorda un volum mare de credite fiindca nu exista cerere solvabila

Vineri, 23 Martie 2012, ora 12:57
1693 citiri
Bancile nu acorda un volum mare de credite fiindca nu exista cerere solvabila

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat vineri ca bancile nu acorda un volum mai mare de credite, deoarece nu exista cerere solvabila, mai ales in randul persoanelor fizice.

"Suntem pregatiti ca atunci cand conditiile vor fi propice, sa ne implicam cu toate fortele pentru a oferi produse si servicii competitive. Foarte multa lume spune ca nu exista un interes al bancilor pentru creditare.

De fapt, nu exista conditii pentru ca bancile sa acorde credite, pentru ca nu exista cerere solvabila. Cand aceasta cerere va deveni solvabila, am convingerea ca vom asista din nou la o competitie puternica, fie ca acea competitie se va numi creditarea pentru cofinantarea proiectelor cu accesare de fonduri europene, fie vom intensifica creditarea agriculturii", a mentionat Radu Ghetea.

Presedintele ARB considera ca nu trebuie uitati ceilalti potentiali beneficiari de credite, cum ar fi IMM-urile sau persoanele fizice.

"In ceea ce priveste persoanele fizice, nu exista cerere solvabila. Oamenii inca nu au acea siguranta care sa le permita sa se gandeasca intr-o perspectiva pe termen scurt de a accesa un credit, nu mai vorbesc pe termen lung. Oamenii asteapta in prezent, asta se explica si prin faptul ca anul trecut a crescut economisirea, desi a fost un an de criza", a mai spus presedintele ARB.

Radu Ghetea a subliniat ca sunt conditii pentru ca, odata ce mediul va permite, sistemul bancar sa poata contribui in mod esential la relansarea economiei.

#credite banci comerciale, #Radu Ghetea credite banci, #cerere credite, #relansare creditare , #Credite banci