Coface: Bancile vor da chiar mai putine credite decat anul trecut

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 10:23
1463 citiri
Coface: Bancile vor da chiar mai putine credite decat anul trecut

Finantarea din partea bancilor va ramane restrictiva si in 2010, a declarat Cristian Ionescu, director general al companiei Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia.

"Tot ce am vazut pana acum in bilanturile companiilor pe 2009 arata dezastruos. Iar pentru acordarea creditelor in 2010, bancile vor judeca dupa bilantul din 2009, care s-a deteriorat masiv. Va garantez ca anul acesta nu veti mai vedea nici creditele care se dadeau anul trecut companiilor", a declarat Ionescu ieri la Conferinta de risc de tara, la care Coface a anuntat mentinerea ratingului Romaniei la B, in zona de noninvestment grade.

Acest lucru inseamna ca Romania reprezinta "un mediu economic si politic instabil". Ratingul stabilit de Coface nu exprima riscul suveran al tarii, ci comportamentul la plata creditelor comerciale. Incidentele de plata inregistrate de companiile dintr-o anumita tara sunt un indicator relevant al situatiei economice din tara respectiva, explica directorul general.

Coface are si activitati de asigurare a riscului comercial, iar Ionescu spune ca se confrunta cu aceeasi problema ca si bancile: o crestere semnificativa a riscurilor, concomitent cu scaderea solvabilitatii companiilor. Daca ar fi sa judece dupa bilanturile din 2009, Coface nu ar mai da nicio asigurare de credit comercial, spune directorul general.

"Dar acest lucru ar insemna sa nu mai facem business. Asa ca am revizuit modelul de analiza, si apreciem companiile dupa performantele lor trimestriale sau chiar lunare. Am intrebat un manager dintr-o banca daca si ei isi schimba modelul de business, iar acesta a raspuns ca nu." Una dintre cauzele care au condus la aceasta situatie tensionata a cash-flow-urilor companiilor, pe langa scaderea vanzarilor si finantarea restrictiva din partea bancilor - la dobanzi mari si pe baza de garantii suplimentare -, este statul. 

#credite, # banci, # finantare, # companii , #Credite banci