Creditarea nu va mai ajunge niciodata la cotele din ultimii ani

Marti, 12 Mai 2009, ora 15:58
2192 citiri
Creditarea nu va mai ajunge niciodata la cotele din ultimii ani

Presedintele Institutului Bancar Roman (IBR), Petru Rares, a declarat marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca pentru intreaga comunitate economica vor veni "vremuri grele", iar creditarea nu va mai ajunge niciodata la cotele din ultimii cinci ani.

"Era consumatorismului exuberant s-a inchis", a spus presedintele IBR, citat de corespondentul Mediafax.

El a adaugat ca in sistemul bancar exista "o dubla aversiune" fata de risc, indusa de falimentul Lehman Brothers, dar si de spectrul somajului si cresterii economice mult mai reduse ca pana in prezent.

In acest context, se constata nevoia reajustarii planurilor de business ale intregii comunitatii economice din Romania.

"Asta inseamna pentru intregul sistem bancar o vreme mai grea, inseamna pentru cei care lucreaza in banci o situatie mai complicata si mai tensionata cu clientii.

Inseamna pentru comunitatea economica o perioada mult mai grea, in care ajustarea trebuie sa se produca, in care creditarea nu va mai fi niciodata asa cum a fost in ultimii trei, patru, cinci ani. Niciodata, probabil, nu ne vom mai reintoarce la ceea ce a fost", a spus presedintele IBR.

Acesta a explicat ca in ultimii ani s-a inregistrat o evolutie fara precedent a economiei financiare mondiale, care a produs "o lichiditate ieftina si abundenta, nejustificata de dimensiunea economiei reale".

"Lichiditatea abundenta creata de securitizari si derivative - produse care au intoxicat marea majoritate a sistemelor financiare si bancare din lume - nu se va mai produce in viitor", a mai spus presedintele IBR.

#creditare, #banci, #criza, #cote, #bani, #fonduri, #imprumuturi , #Credite banci