Creditarea o ia la vale. Imprumuturile vor fi tot mai rare si mai scumpe

Marti, 27 Martie 2012, ora 12:45
2011 citiri
Creditarea o ia la vale. Imprumuturile vor fi tot mai rare si mai scumpe
Conditiile de acordare a creditelor sunt tot mai dure

Soldul creditelor contractate de romani a continuat sa scada in februarie pentru a treia luna consecutiv, pe fondul reticentei populatiei la a se indatora si a bancilor la a acorda imprumuturi lejere.

In luna februarie, soldul creditelor acordate a ajuns la 222,3 miliarde de lei, aceasta fiind a treia luna consecutive de scadere, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Declinul fata de ianuarie a fost de 2 milioane de lei. Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, creditarea a crescut cu 7,6%, avans ce se datoreaza in special imprumuturilor in valuta.

La baza incetinirii creditarii se afla atat lipsa de apetit a populatiei si companiilor, cat si conditiile din ce in ce mai aspre impuse de banci. Cum pentru a creste interesul romanilor pentru imprumuturi este nevoie de cresterea veniturilor si imbunatatirea contextului economic, primul pas in relansarea creditarii este asteptat sa fie facut de banci, prin relaxarea conditiilor. Insa acestea se confrunta la randul lor cu o lipsa de finantare si cu un grad mare al creditelor neperformante.

"Creditarea nu se va relaxa in curand, deoarece bancile au mare nevoie sa atraga fonduri de pe piata", a explicat analistul economic Aurelian Dochia, fostul director general al BRD, pentru Business24. "Bancile sunt de mult timp intr-o situatie proasta, asa ca au fost nevoite sa-si revizuiasca conditiile de acordare a creditelor".

In ceea ce priveste ritmul anual de crestere a finantarilor, acesta a scazut de la 4,9% in ianuarie, la 4,3% in februarie, la lei. Creditele in valuta au avut aproximativ acelasi ritm, de 6%.

La sfarsitul lunii trecute, soldul creditelor in lei ajungea la 80,3 miliarde de lei, iar al celor in valuta era de 32,6 miliarde de euro (142 miliarde de lei). Creditarea in valuta a inregistrat un avans in februarie, atat fata de prima luna a anului, cat si fata de aceasi perioada a anului trecut.

In ceea ce priveste evolutia creditarii in perioada urmatoare, Dochia nu se asteapta la modificari majore ale ritmului din ultima perioada.

"Nu vom asista la o inghetare sau o relansare a creditarii in perioada urmatoare, insa finantarile vor fi acordate mult mai selectiv", spune analistul.

De fapt, chiar Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-a exprimat in acest sens spunand ca se doreste o corectare a creditarii catre persoanele fizice.

Creditarea, salvarea economiei?

In ultima perioada, membrii Guvernului au lansat ideea necesitatii gasirii de metode de crestere a consumului, factor care ar duce la relansarea economiei.

Cresterea consumului se poate face prin doua metode: cresterea veniturilor si dezghetarea creditarii. In acest context, toti ochii s-au indreptat spre banci, asteptandu-se de la acestea sa renasca apetitul romanilor pentru imprumuturi.

"Nu putem spera ca salvarea sa vina de la banci prin acordarea de credite. Acest lucru nu se va intampla mult timp de acum incolo", spune insa Dochia, adaugand ca, oricum, o crestere sanatoasa a consumului nu se poate face decat prin sporirea veniturilor populatiei.

#credit consum, #credit ipotecar, #conditii credit, #imprumuturi banca, #credit banca, #aurelian dochia , #Credite banci