Cursul, piedica in calea finantarii europene

Sambata, 06 Iunie 2009, ora 10:30
1445 citiri
Cursul, piedica in calea finantarii europene

Deprecierea leului din ultimele zile nu face decat sa incurce socotelile firmelor care obtin fonduri europene, acestea fiind obligate sa caute alte solutii pentru acoperirea diferentei de curs valutar.

Firmele pierd o parte din banii de la Uniunea Europeana din cauza evolutiei cursului de schimb. Practic, la intocmirea proiectului de finantare, beneficiarii isi calculeaza bugetul raportat la cursul euro din acel moment, relateaza Adevarul.
Si asta pentru ca echipamentele si serviciile de pe piata, daca este vorba despre tehnologie sau utilaje performante, au preturi exprimate in moneda europeana.

Pierderi si de 15%

"Daca o firma si-a bugetat proiectul la trei milioane de euro, calculati la un curs de 3,6-3,7 euro, si a inclus aici achizitia de echipamente, dar si costurile aferente afacerii, in niciun caz nu va primi o suma calculata la cotatia de acum", explica Felix Lucutar, managing partner al firmei de consultanta pe fonduri europene Capital Engineering&Agriculture.

Astfel, pierderea din diferenta de curs valutar poate ajunge la aproape 15%.

Totusi, daca beneficiarul a anticipat cursul corect, atunci pierderile ar fi putut fi minimizate, intrucat decontarea cheltuielilor ar fi avut loc la un curs mai favorabil. Din pacate, prea putini au luat in calcul un derapaj atat de mare al monedei nationale.

De asemenea, daca se iau in calcul proiectele a caror sesiune de depunere s-a deschis la inceputul anului si se termina in iulie, costurile proiectului sunt calculate la cotatia euro de acum.

Niciun leu in plus

In cazul in care leul se intareste in momentul in care se face decontul, beneficiarul primeste banii tot la valoarea depunerii proiectului, deci nu castiga niciun leu in plus.

Unii dintre solicitanti sunt descurajati de faptul ca trebuie sa acopere aceasta diferenta incat aleg cea mai simpla cale, aceea de a renunta la afacere. Altii apeleaza la credite bancare, insa sunt nevoiti sa suporte acum si ratele foarte mari ale dobanzilor, si de multe ori, dosarul lor nici nu este aprobat.


Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cursul, #fonduri europene, #finantare , #Credite banci