Iulian Urban cere suspendarea creditarii la bancile care nu aplica OUG 50/2010

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 12:29
2259 citiri
Iulian Urban cere suspendarea creditarii la bancile care nu aplica OUG 50/2010

Senatorul PDL Iulian Urban a declarat ca este ingrijorator ca sistemul bancar din Romania ignora aplicarea dispozitiilor ordonantei OUG 50/2010 privind creditele populatiei .

"Este ingrijorator faptul ca sistemul bancar din Romania alege sa sfideze un act normativ de care cetateanul roman are nevoie, astfel incat acesti clienti ai bancilor ajung sa se organizeze in tot felul de grupuri care apeleaza la avocati, chemati sa mearga in fata instantelor pentru a forta bancile sa puna in aplicare dispozitiile acestui act normativ.

Stiu ca la ANPC curg in valuri plangeri, reclamatii si sesizari ale clientilor bancii, care vin si spun ca bancile refuza sa puna in aplicare dispozitiile ordonantei 50.

Ca urmare, fac un apel la conducerea ANPC, solicitand ca orice banca care nu pune in aplicare OUG 50 sa nu fie sanctionata cu amenda contraventionala, pe care, apoi, armatele de avocati vor contesta. Nu, mergeti direct cu sanctionarea cea mai drastica, mergeti direct pe suspendarea activitatii de creditarea bancii respective", a spus Urban.

Plenul Senatului a aprobat legea de adoptare a OUG 50/2010 cu 66 de voturi favorabile si o abtinere.

Principalele dispozitii cuprinse in proiectul de lege se refera la comunicarea catre consumatori a informatiilor precontractoare prin intermediul unui formular standardizat, dreptul consumatorului de a rambursa anticipat creditul, dreptul consumatorului de a se retrage din contractul de credit fara a invoca motive, in termen de 14 zile calendaristice, precum si la obligatia creditorilor de a evalua bonitatea consumatorilor pentru a evita supraindatorarea. 

#urban, #creditare, #banci, #oug, #50 , #Credite banci