Dan Bunea: Bancile ar trebui sa execute garantiile nu sa "cosmetizeze" activele nerentabile

Joi, 16 Iulie 2009, ora 12:18
1563 citiri
Dan Bunea: Bancile ar trebui sa execute garantiile nu sa "cosmetizeze" activele nerentabile

Bancile ar trebui sa execute garantiile aferente creditelor cu probleme mai rapid si la pretul pietei pentru revalorificarea activelor, in loc sa incerce sa "cosmetizeze" activele nerentabile, ca sa evite recapitalizarile, a declarat consultantul financiar Dan Bunea.

"Bancile incearca in prezent sa cosmetizeze activele bancare nerentabile. Nu asta ar trebui sa faca.

Trebuie sa restructureze portofoliul.

Asta ar pune, insa, presiune pe profitabilitate, deoarece se inregistreaza pierdere. Asa apare necesitatea de a se recapitaliza.

Bancile incearca sa evite acest lucru, insa cred ca-si fura caciula daca incearca sa prelungeasca acest moment", a explicat Bunea.

Fostul vicepresedinte executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Dan Bunea, a adaugat ca bancile "ar trebuie sa renunte efectiv la activele care genereaza pierdere".

Bunea a precizat ca, in prezent, executarea silita se face sub pretul pietei. "Nimeni nu ar trebui sa fie preocupat de preturi.

Pur si simplu ar trebui sa execute, sa se valorifice activele", a mai spus el.

Directorul Directiei de Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza, estima in urma cu o luna ca imprumuturile neperformante vor atinge nivelul maxim in perioada septembrie-octombrie 2009, cele mai mari probleme ridicandu-le creditele mici negarantate, care reprezinta 70% din volumul restantelor.

Cinteza preciza ca si intarzierile la plata si-au accelerat cresterea si in cazul creditelor de valoare mai mare acordate populatiei, ponderea restantelor la imprumuturile mai mari de 200.000 lei s-a dublat in ultimele 12 luni.

Pe de alta parte, cele mai putine probleme sunt inregistrate la creditele garantate, "in speta la cele imobiliare, care reprezinta aproximativ 21% din creditul neguvernamental", mai spunea Cinteza.

In ceea ce priveste verificarea facuta de Banca Nationala a Romaniei asupra provizioanelor constituite de banci, directorul Directiei de Supraveghere din BNR a mai spus ca principala problema identificata de banca centrala a fost lipsa reevaluarii garantiilor.

"Au fost pastrate evaluarile de acum un an cand valoarea bunurilor respective era mai ridicata", a explicat Cinteza. 

#banci, # credite, # active, # BCR , #Credite fara garantii