Brokerii ar putea intermedia 10-15% din creditele acordate de banci in doi-trei ani

Marti, 15 Aprilie 2008, ora 14:51
2028 citiri

Ponderea creditelor intermediate de brokeri va urca in urmatorii doi sau trei ani pana la 10-15% din imprumuturile acordate in Romania, de la circa 3,2 - 3% in prezent, mai ales ca urmare a cresterii pietei de credite ipotecare, a declarat directorul general al Credit Zone, Cristian Motca."Credit Zone colaboreaza in prezent cu primele zece banci de pe piata bancara din Romania dupa cota de piata", a mentionat Motca, care a adaugat ca in prezent se afla in discutii cu alte cinci institutii financiar-bancare pentru a colabora in viitor, respectiv Garanti Bank, Millennium Bank, Imo Credit, MKB Romexterra Bank si CR Firenze.


Pana la sfarsitul acestui an, Credit Zone estimeaza ca va intermedia un volum de credite de 95 milioane euro, din cele aproximativ 1.200 de credite vandute, iar venitul companiei va urca la circa 1 milion euro.


Compania va intra pe profit cel mai probabil dupa primii trei ani de activitate, deoarece investitiile in extinderea retelei sunt destul de importante, potrivit directorului companiei.


"La sfarsitul lui 2008, ne-am propus sa fim in primii cinci brokeri de credite de pe piata romaneasca dupa cota de piata", a adaugat Motca.


"Din luna ianuarie, Credit Zone a intermediat credite in valoare de peste 10 milioane euro, iar valoarea medie a unui credit a fost de circa 120.000 euro, adica peste media pietei de credite", a mai spus el.


Compania are in prezent un portofoliu de 100 de clienti, iar comisionul incasat de la banci se ridica la 0,5 - 1,5% din valoarea creditelor contractate, comisionul mediu in piata fiind de 1%, a explicat seful Credit Zone.


Bancile platesc unor brokeri de credite comisioane care ajung chiar si la 2 - 2,5% din valoarea imprumutului, deoarece prin colaborarea cu astfel de companii isi reduc costurile fixe.


"Bancile isi externalizeaza astfel o parte a retelei de distributie", a precizat Motca. "Ne asteptam ca la sfarsitul acestui an sau la inceputul lui 2009 sa vina si marile retele de jucatori de afara", a adaugat el.


In prezent, compania intermediaza credite doar pentru persoane fizice, urmand cadin 2009 sa intermedieze credite si pentru firme, printr-o divizie specializata.


Credit Zone este controlata de Getin Holding din Polonia, care a intrat pe piata romaneasca ca urmare a dezvoltarii rapide a pietelor financiare si a unei economii in continua crestere, a declarat seful Getin Holding, Krzysztof Rosinski.


El a mentionat ca un alt aspect important il reprezinta capacitatea de crestere a pietei imobiliare din Romania, care trebuie sa se dezvolte de doua sau trei ori fata de nivelul actual pentru ca cererea sa se ajunga la nivelul ofertei.


"Piata imobiliara din Romania va continua sa se dezvolte in urmatorii patru-cinci ani, daca avem in vedere experienta altor tari din Europa Centrala si de Est. Romania nu a ajuns inca la un boom al creditelor ipotecare si imobiliare", a conchis Rosinski.


El a mentionat ca in Romania ponderea creditele intermediate de brokeri va ajunge la 25% din totalul pietei mai repede decat in Polonia, unde procesul a durat patru-cinci ani.


Credite Zone este o companie cu capital majoritar polonez, specializata in serviciile de intermediere bancara directionate pe credite cu ipoteca, din actionariatul careia fac parte Getin Holding Polonia (69,97% din capital), firma poloneza CE Invest SP Zoo (28,53%) si Cristian Motca (1,5%).