Bugetul programului Kogalniceanu s-a triplat. Mingea este acum la banci

Joi, 16 Februarie 2012, ora 07:50
3213 citiri
Bugetul programului Kogalniceanu s-a triplat. Mingea este acum la banci
Mai multi bani pentru companii

Guvernul a triplat bugetul programului de creditare pentru IMM-uri "Mihail Kogalniceanu", in acest an, in conditiile in care rezultatele inregistrate in 2011 sunt dezamagitoare: doar 254 de contracte de credit incheiate.

Rezultatele slabe se explica prin birocratia stufoasa si printr-un un ritm de lucru lent din partea bancilor. Pe de alta parte, analistii spun ca IMM-urilor le lipseste cultura financiara necesara pentru a raspunde exigentelor bancare.

Kogalniceanu a inceput cu stangul

Programul s-a bucurat de popularitate inca de la lansare, in septembrie 2011, promotorul fiind chiar fostul premier, Emil Boc. El estima ca in cele patru luni ramase pana la sfarsitul anului, 4.000 de firme ar putea obtine finantare.

Astfel, firmele cu cifra de afaceri de pana la 50 milioane de euro, aveau posibilitatea de a accesa linii de finantare de pana la 125 de mii euro, garantate de stat in proportie de 80% si cu o dobanda subventionata in proportie de pana la 70%.

Solicitantii au inscris in program 3.595 de dosare, insa doar 254 de contracte de credit au fost incheiate pana la 31 decembrie 2011, potrivit datelor Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM (AIPPIMM).

"Programul a inceput in septembrie. Practic nu aveau oamenii cand sa ajunga la banci. Cand te duci la banca trebuie sa te duci cu o situatie financiara", motiveaza Cristian Haiduc, presedintele AIPPIMM esecul programului in 2011.

Cristian Haiduc sustine ca timpul a fost mult prea scurt pentru a se putea trage concluzii clare. In acest an, oamenii de afaceri sunt deja familiarizati si au timp suficient sa isi puna la punct documentatia. Ipoteza este sustinuta si de analistii financiari:

"Experienta ne-a aratat ca orice program de genul acesta a demarat greu: pana nu se invata procedurile si nu se pun la punct mai multe lucruri, nu se pot obtin rezultate. S-ar putea ca multe dintre rezultatele de anul trecut sa fie analizate anul acesta, iar lucrurile sa mearga ceva mai repede", a declarat pentru Business24, Aurelian Dochia.

Sperante mai mari in 2012

In consecinta, bugetul din acest an pentru subventionarea dobanzilor este de aproape trei ori mai mare: de la 24 de milioane in 2011, la 70 de milioane de lei in 2012.

"Vor beneficia minim 12.000 de firme, plafonul de garantii fiind de 1,2 miliarde de lei", a declarat presedintele AIPPIMM.

"Consideram ca aceasta majorare este un inceput promitator si speram sa continue pentru ca avem 600.000 de firme, care creaza doua treimi din PIB si care au mare nevoie de bani", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedinte Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CNIPMMR).

Bancile se misca greu

Nicolescu sustine ca "rezultatele sunt satisfacatoare", in conditiile in care "bancile au avut o abordare birocratica si multe dosare s-au miscat lent".

Multe dintre firmele care s-au inscris in 2011 au reusit sa obtina finantarea abia la inceputul acestui an. Statisticile AIPIMM arata ca la 14 februarie 2012, numarul contractelor de credit incheiate crescuse la 494, aproape dublu fata de rezultatele obtinute in cele patru luni din 2011.

Analistul financiar Aurelian Dochia sustine ca birocratia si lentoarea bancilor este in parte justificata, in conditiile in care IMM-urile nu au o cultura financiara suficient de dezvoltata pentru a intretine o relatie cu banca.

"IMM-urile sunt si cele care au avut cele mai mari probleme in rambursarea creditelor in trecut. Cu cat este mai mica o intreprindere, cu atat rata de neperformanta este mai mare", a afirmat analistul financiar.

In momentul de fata, 13 banci acorda credite cu dobanda subventionata prin intermediul programului "Kogalniceanu" si anume, AlphaBank, Banca Comerciala Carpatica, BancPost, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Garanti Bank, OTP Bank, Pro Credit Bank, Banca Transilvania, Unicredit Tiriac Bank, Banca Comerciala Romana, Libra Internet Bank si Piraeus Bank.

#programul mihail kogalniceanu, #finantare imm buget stat , #Credite IMM