Creditele de refinantare s-au dublat, dupa aparitia Ordonantei 50

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 14:34
1764 citiri
Creditele de refinantare s-au dublat, dupa aparitia Ordonantei 50

Numarul creditelor de refinantare s-a dublat intr-un an, ca urmare a modificarii comisionului de rambursare anticipata a creditelor.

Aplicarea OUG nr.50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, a avut ca efect renegocierea contractelor in conditii mai favorabile clientilor, iar 229.000 de clienti au rambursat anticipat imprumuturi, reiese din datele Consiliului Concurentei.

"Scopul urmarit prin introducerea in Ordonanta a dispozitiilor referitoare la eliminarea sau, dupa caz, reducerea comisionului de rambursare anticipata la toate creditele destinate consumatorilor persoane fizice a fost cresterea corecta a concurentei intre banci, ca urmare a cresterii gradului de mobilitate a clientilor", potrivit studiului Consiliului Concurentei intitulat "Mediul Concurential romanesc-evolutii in sectoare esentiale".

Si volumul cumulat al creditelor de refinantare in lei s-a dublat, ajungand la 2.169 de milioane lei, de la 1.027, dupa aplicarea OUG. Volumul creditelor refinantate in valuta, in perioada iunie 2010 - mai 2011, a fost de 338 milioane euro.

Legea pentru aprobarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost promulgata in decembrie, iar principalele prevederi s-au referit la eliminarea comisionului de rambursare anticipata si calcularea dobanzii la toate creditele noi in functie de Euribor/Robor plus marja.

#rambursare credit, #credite refinantate, #dublare credite refinantate, #OUG 50 rambursare , #Refinantare credite