Doar 33% dintre clientii care vor sa refinanteze creditul ipotecar incheie un contract

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 16:49
1842 citiri
Doar 33% dintre clientii care vor sa refinanteze creditul ipotecar incheie un contract

Numarul cererilor de refinantare a creditelor ipotecare a crescut cu 20% dupa aprobarea ordonantei privind creditarea populatiei, dar numai o treime dintre solicitanti ajung sa incheie un nou contact de refinantare, a declarat pentru NewsIn, Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

"In ultima luna a sporit cererea de refinantare a creditelor ipotecare cu 20%, mai ales pe fondul cresterii numarului de notificari pe care clientii le-au primit de la banci in urma contractelor incheiate in anii anteriori. Prin aceste notificari bancile informeaza clientii de diverse modalitati de implementare a ordonantei 50. Trebuie precizat ca modalitatile de implementare sunt diferite de la banca la banca si depind de tipul costurilor si al contractelor de credit. Astfel, sunt situatii cand un credit cu dobanda de 8-10% poate fi refinantat pentru o dobanda de 6-7%", a explicat Anca Bidian.

Ea a adaugat ca nu toti cei care doresc sa-si refinanteze creditele ajung sa incheie un contract.

Bidian sustine ca doar o treime dintre solicitanti iau un credit de refinantare, iar motivele sunt multiple.

"Sunt clienti care actioneaza psihologic, vor sa nu mai fie clienti ai unei banci, dar in urma calculelor rezulta ca nu pot obtine un credit in conditii mai avantajoase", a declarat Anca Bidian.

Pe langa acestia se numara cei care au luat credite in 2008 si carora le-a scazut mult valoarea garantiei, sau cei care au dorit sa construiasca o casa si au luat un imprumut in 2007, ramanand apoi cu locuinta neterminata.

De asemenea, cei care au luat credite in franci elvetieni constata ca, desi ratele la imprumut sunt tot mai mari din cauza cursului valutar, nu ar fi avantajati in acest moment de refinantarea intr-o alta moneda. In schimb, la creditele de nevoi personale, sansele de a incheia un nou contract ajung la 80%.

"In continuare, cele mai solicitate tipuri de credite sunt consolidarile de datorii, ceea ce inseamna refinantarea tuturor datoriilor (creditelor, cardurilor, leasing) intr-un singur credit. In general, aceasta solutie aduce o relaxare a efortului lunar de plata prin reducerea ratei lunare cu pana la 50%", a mai spus Anca Bidian.

Ea crede ca aceasta tendinta va continua atat la nivelul cererii, cat si a ofertei.

"Deocamdata, piata creditelor noi ramane contractata. Drept urmare, bancile incep sa migreze catre cresterea cotei de piata prin atragerea clientilor din zona concurentiala. Pe de alta parte, diversificarea ofertei va duce si la cresterea cererii pentru clientii eligibili care isi pot optimiza costul creditelor in derulare", a explicat reprezentantul KIWI Finance.

KIWI Finance a fost infiintata la sfarsitul anului 2003 sub numele de Gemini Capital Consult. KIWI Finance a intermediat de la infiintare si pana in prezent credite in valoare de peste 500 milioane euro.

#refinantare credite ipotecare , #Refinantare credite