Rambursarea anticipata a creditului: ce trebuie sa stii inainte sa mergi la banca

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 13:45
13066 citiri
Rambursarea anticipata a creditului: ce trebuie sa stii inainte sa mergi la banca
Comisionul maxim poate ajunge la 1%

Cei care intentioneaza sa scape mai repede de credit, trebuie sa se prezinte la banca foarte bine informati pentru a evita eventualele "omisiuni" ale angajatilor de acolo.

Pana acum doi ani, rambursarea anticipata a creditului era un proces costisitor si dificil, insa modificalile legislative, in special OUG 50/2010, au dus la disparitia piperatelor comisioane aferente. Cea mai mare parte dintre romanii care apeleaza la rambursarea anticipata au ca scop refinantarea creditului, lucru care a dus la cresterea concurentei dintre banci si scaderea dobanzilor la imprumuturi.

Conform Consiliului Concurentei, in primul an dupa intrarea in vigoare a OUG 50, a avut loc o dublare a numarului de credite de refinantare, de la 85.500 pana la 160.000 de refinantari. In acel an, 229.000 de clienti au rambursat anticipat imprumuturi.

Iata ce trebuie sa stiti inainte de a va prezenta la banca pentru a rambursa creditul:

Ce comisioane trebuie sa platiti

Daca aveti un credit cu dobanda fixa, comisionul pe care vi-l va cere banca pentru rambursarea anticipata, indiferent de tipul de imprumut, este de maxim 1%. Acest comision se aplica atunci cand mai aveti peste un an pana la incetarea contractului de credit. Daca perioada este mai mica de un an, procentul este de maxim 0,5%.

In cazul creditelor cu dobanda variabila, nu sunteti obligat sa platiti niciun fel de comision. De asemenea, nu se plateste comision in cazul creditelor de tip overdraft.

Inainte de aplicarea OUG 50, bancile aplicau comisioane de 4-5% celor care vroiau sa returneze inainte de termen imprumuturile.

Rambursare partiala, costuri mai mici

Rambursarea anticipata a creditului nu presupune neaparat acoperirea totala a sumei imprumutate, ci poate consta in lichidarea unei parti din sold.

In acest caz, bancile sunt obligate sa recalculeze costul total al creditului, iar pentru suma platita in avans, nu se vor mai aplica dobanzi sau comisioane.

Chiar si in cazul imprumuturilor cu comisioane lunare, clientii beneficiaza de o reducere comisioanelor in functie de suma achitata anticipat.

Nu exista o suma minima obligatorie

Pana nu demult, bancile impuneau clientilor o suma minima pe care o pot rambursa anticipat, ce putea ajunge si la cateva mii de euro.

Conform noilor prevederi, clientii bancilor pot achita anticipat o parte din credit fara a fi conditionati de acest prag minim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rambursare anticipata credit, #refinantare credit, #conditii credit, #comision rambursare anticipata , #Refinantare credite