Vezi ce a temperat cresterea ratelor la creditele in franci

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 14:17
2394 citiri
Vezi ce a temperat cresterea ratelor la creditele in franci

Cu toate ca francul elvetian a crescut cu 50% in ultimii patru ani, cresterea ratelor a fost temperata de scaderea indicelui Libor, conform NewsIn.

 

 

 

De asemenea, deprecierea garantiilor i-a impiedicat pe cei mai multi clienti sa-si refinanteze creditele, a declarat directorul general al Kiwi Finance. 

"Francul s-a apreciat cam cu 50% fata de 2007 - 2008, perioada in care au fost accesate creditele in franci elvetieni. Ratele nu au crescut chiar cu 50%, deoarece a scazut indicele de referinta Libor, de la 2-3% cat era inainte, la 0 si ceva... Deci, s-a mai compensat din diferenta de curs valutar. Francul elvetian este moneda de refugiu in timp de criza, de aceea s-a tot apreciat, iar acum in ultimul timp, cu situatia din Grecia, a inceput din nou sa se aprecieze", a declarat directorul general al companiei de brokeraj bancar Kiwi Finance, Anca Bidian.

Aceasta a mentionat ca, in prezent, francul elvetian se afla la un nivel maxim, insa considera ca va incepe sa se deprecieze odata cu stabilizarea situatiei globale."Socul cel mai mare al aprecierii a fost deja simtit, acum sunt fluctuatii", a mai spus Bidian.

Referindu-se la clientii care si-au refinantat creditele in franci elvetiei, seful Kiwi Finance sustine ca sunt cazuri punctuale. "Sunt persoane care au mai multe credite, in diverse monede, printre care si franci, si care isi pot consolida acum creditele in alta moneda, mai exact in euro. Insa, cei mai multi clienti care au credite in franci elvetieni sunt captivi, din cauza garantiei, pentru ca au accesat aceste credite in 2007-2008, pe varf de piata imobiliara", a mai spus Bidian. Aceasta a adaugat ca, in acest caz, se solicita garantii suplimentare.

"Mai sunt si clienti cu contracte in franci elvetieni, care au avut o perioada de gratie de 2-3 ani, iar acum au intrat pe dobanzi mari comparativ cu piata actuala la euro, iar pentru acestia o solutie ar fi trecerea la alta moneda. Au mai fost clienti care au venit cu o garantie suplimentara pentru a-si refinanta creditul sau au achitat din surse proprii o diferenta ca sa isi diminueze soldul", a mai spus Bidian.


Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credit, #credit franci, #crestere rata, #kiwi finance, #libor , #Refinantare credite