Guvernul ar putea folosi banii de la Banca Mondiala pentru finantarea deficitului

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 12:31
2021 citiri
Guvernul ar putea folosi banii de la Banca Mondiala pentru finantarea deficitului

Analistii economici sustin ca, din cauza situatiei Greciei si a incertitudinii de pe pietele financiare, guvernul va fi nevoit sa foloseasca miliardul de euro de la Banca Mondiala pentru finantarea deficitului bugetar.

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, un acord prin care Banca Mondiala pune la dispozitia Romaniei o linie de creditare de un miliard de euro. Premierul Victor Ponta a declarat ca acesti bani sunt la dispozitia tarii noastre ca "suma de siguranta, pentru orice fel de necesitati".

Analistul Aurelian Dochia sustine ca, in mod normal Banca Mondiala finanteaza proiecte de investitii, nu deficitul bugetar, insa, avand in vedere situatia delicata prin care trece Grecia, dar si economia subrezita din Europa, exista toate sansele ca acesti bani sa fie folositi de catre guvernul Romaniei pentru finantarea deficitului bugetar.

Banca Mondiala finanteaza, de obicei, investitii, nu deficite

Economistul spune ca, fiind vorba de un acord preventiv, nu ar trebui ca banii sa fie utilizati decat in cazuri extreme, insa, la nivelul anului viitor cea mai stringenta nevoie a Executivului va fi finantarea deficitului bugetar.

Aurelian Dochia considera ca, evolutia situatiei economice la nivel european, in special a Greciei, va schimba foarte mult datele problemei si s-ar putea sa apara reale dificultati de finantare, chiar mai devreme de sfarsitul anului.

Economistul Ionel Blanculescu a declarat pentru Business24 ca acest credit de la Banca Mondiala reprezinta un tampon in cazul in care guvernul are nevoie de finantare, pentru ca, spune specialistul, odata cu evolutia dificila a economiei si a pietelor financiare din Europa, imprumuturile vor costa mai mult. "Este mai bine sa apelezi la un tampon de un miliard de euro, decat sa te imprumuti mai scump de pe pietele financiare", sustine Blanculescu.

Economistul spune ca, oricum Romania are nevoie anul acesta de 16,3 miliarde de euro, din care 13,3 miliarde de euro reprezinta serviciul datoriei, iar restul refinantarea deficitului bugetar. "Trebuie sa faci rost de 16 miliarde anul asta, insa problema este de unde iei banii? Din Uniunea Europeana, nu prea te mai poti imprumuta, din SUA, deja ne-am imprumutat la costuri ridicate, asa ca, statul mentine acest tampon, astfel incat, atunci cand are nevoie, Romania sa se imprumute la o dobanda rezonabila", conchide Blanculescu.

Dobanda redusa

"Pana acum plateam dobanda 5 - 6 aproape 7%, acum ne imprumutam pe trei ani fara dobanda, daca nu tragem banii. Stim ca exista aceasta rezerva si nu pot face cu usurinta speculatii impotriva Romaniei", a explicat, marti, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea.

El a subliniat ca aceasta rezerva nu va putea fi folosita pentru majorari de salarii sau pensii. "Acesti bani, ca si cei existenti deja in rezerva, dar de data aceea cu dobanda, sunt pentru cheltuielile curente, existente ale statului. De exemplu, pentru plata la nevoie a salariilor si pensiilor asa cum sunt ele, nu pentru cresterea lor. Bani pentru cresterea salariilor si a pensiilor au fost agreati cu FMI, exista in buget si acestea sunt angajamente care vor fi respectate, dar nu din banii de rezerva bugetara", a afirmat Voinea.

Pentru ca linia de finantare sa fie disponibila Romaniei, boardul Bancii Mondiale trebuie sa aprobe acordul in sedinta care va avea loc probabil pe 14 iunie.

Acordul va fi unul de tip preventiv, pe trei ani, Romania urmand sa plateasca dobanzi doar daca acceseaza linia. Dobanzile medii actuale ale Bancii Mondiale sunt de 3 - 3,5% pe an, in conditiile in care Romania se poate imprumuta in prezent de pe piata libera la dobanzi de 5 - 6%.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#acord Banca Mondiala, #credit guvernamental, #deficit bugetar, #cheltuieli stat , #Stiri Credite