Lagarde: Restructurarea datoriilor Greciei va avea consecinte

Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 12:12
1622 citiri
Lagarde: Restructurarea datoriilor Greciei va avea consecinte
Foto: csmonitor.com

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a avertizat luni Grecia ca vor exista consecinte in cazul restructurarii datoriei sale dupa alegerile legislative, in conditiile in care cei care se opun planului de asistenta financiara conduc in sondaje, transmite Reuters.

Partidul de stanga Syriza, care si-a majorat avansul in sondaje inaintea votului din 25 ianuarie, a anuntat ca va elimina masurile de austeritate impuse Greciei de creditorii internationali in conformitate cu planul de asistenta in valoare de 240 de miliarde de euro si, de asemenea, a cerut organizarea unei conferinte internationale pentru renegocierea termenilor datoriilor Greciei fata de alte state din zona euro.

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a propus o conferinta similara cu reuniunea de la Londra din 1953 la care puterile Occidentale au redus cu 50% datoria Germaniei Federale transmite Agerpres.

"In principiu, eforturile colective sunt binevenite dar in acelasi timp o datorie este o datorie si un contract", a declarat Christine Lagarde intr-un interviu publicat luni in cotidianul The Irish Times intrebata fiind despre ideea unei conferinte a donatorilor.

"Incapacitatea de plata, restructurarea, modificarea termenilor au consecinte asupra semnatarului si asupra increderii in semnatar", a adaugat Lagarde, care nu a dorit sa faca comentarii asupra sustenabilitatii datoriei Greciei, care se situeaza in prezent la 175% din PIB.

Sub asistenta financiara a UE si FMI de la izbucnirea crizei datoriilor in 2010, Grecia a beneficiat pana acum de doua programe de imprumuturi in valoare cumulata de 240 de miliarde de euro. Pentru a beneficia insa de aceste credite, Grecia a trebuit sa puna in practica o politica dura de austeritate si o serie de reforme pe care Syriza vrea sa le modifice.

#Christine Lagarde avertizare Grecia, #consecinte restructurari Grecia , #Stiri Credite