USL s-a rupt. Ministrii PNL isi depun oficial demisiile in cursul zilei

Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 08:17
1526 citiri
USL s-a rupt. Ministrii PNL isi depun oficial demisiile in cursul zilei

PNL a decis sa iasa de la guvernare, decizie care nu a fost usor de luat, insa a avut un vot covarsitor, conform presedintelui partidului, Crin Antonescu.

El a adaugat ca ministrii PNL si-au anuntat, practic, demisiile politice, urmand ca pana miercuri la ora 12.00 ministii, secretarii de stat si sefii de agentii apartinand formatiunii sa-si depuna demisiile scrise, conform Mediafax.

Declaratiile lui Crin Antonescu:

- Este o decizie care s-a luat cu un vot covarsitor, dar este o decizie care nu s-a luat usor. Este o decizie pe care nu mi-am dorit-o, este o decizie pe care am incercat sa o evitam, nu prin negocieri, targuri, tergiversari, amanari ci prin cautarea tuturor posibilitatilor, tuturor sanselor de a spera ca in formula Uniunii Social Liberale, impreuna cu partenerii cu care ne-am angajat in fata alegatorilor si am primit de la alegatori un vot atat de important, se poate continua.

- In chip practic, prin incalcare repetata si flagranta ajunsa la un prag inacceptabil a unor elemente ale intelegerii politice la alcatuirea Guvernului de catre primul-ministru Victor Ponta, Partidul National Liberal a decis sa puna capat unei crize prelungite artificial de catre primul-ministru, domnul Victor Ponta, vreme de doua saptamani, sa nu accepte o prelungire paguboasa de inca 45 de zile, sa ia act cu luciditate si cu demnitate de decizia care a fost la primul-ministru si ca atare sa decida retragerea ministrilor sai din acest Cabinet.

- Alianta politica USL, care a fiintat trei ani si douazeci de zile, a avut un sens atata vreme cat macar liberalii au putut spera ca obiectivele, principiile, lucrurile pe care le-au promis oamenilor sunt urmarite si ca toata lumea are intentia de a le atinge. Nu mai avem niciuna din aceste sperante si ca atare mi s-a parut onest, mi s-a parut cinstit sa nu prelungim un festival de ipocrizie, sa nu prelungim o nesfarsita aruncare de responsabilitate de la unii la ceilalti si sa avem noi curajul sa constatam ceea ce este categoric adevarat din perspectiva noastra si anume ca Uniunea Social Liberala nu mai exista pentru ca nu mai avea sens sa existe, pentru ca nu mai urmaream cu totii obiectivele angajate.

- Ministrii nostri si-au anuntat demisia din punct de vedere politic. Ministrii, secretarii de stat si sefii de agentii liberali, adica demnitarii partidului, vor demisiona, practic, pana miercuri la 12.00, cand isi vor depune demisiile scrise la secretariatul Guvernului.

- Ii cerem lui Victor Ponta sa-si dea demisia. Victor Ponta a primit mandatul si apoi investitura ca prim-ministru in fruntea unui guvern al USL din care si liberalii faceau parte, in urma unui vot al romanilor "coplesitor majoritar", cu un program politic la care si liberalii au avut contributia lor. Reactia fireasca a lui Victor Ponta, in conditiile in care aproape jumatate din membrii Guvernului erau liberali, o reactie uzuala intr-o democratie ar trebui sa fie demisia domniei sale. S-ar face consultari la Cotroceni, dar asta nu este problema noastra, iar apoi, pe criterii de majoritate parlamentara, Ponta ar avea sansa sa obtina un nou mandat. Daca presedintele PSD nu va demisiona din fruntea Guvernului, atunci PNL va ramane in opozitie. (...). Cetatenii Romaniei trebuie sa stie ca suntem gata sa participam la orice formula guvernamentala, nu fugim de aceasta responsabilitate

- PNL este un partida care stie in momentele decisive sa-si apere demnitatea si interesul politic. Noi am fost insa pusi in situatia de a simula continuarea acestui proiect, acceptand compromisuri inacceptabile, de a vorbi despre constructia frumoasa a USL, in vreme ce am constatat, fara putinta de tagada, ca Victor Ponta si PSD nu mai au nici un fel de ezitare in tentativa de a transforma USL in PSD-ul anilor 2000-2004. Or, in aceasta situatie alegerea noastra a fost una dureroasa, dar simpla, nu am vrut sa mintim pe nimeni, nu vrem sa mintim pe nimeni. Faptul ca probabil PNL, dupa patru ani de opozitie si dupa alegeri castigate, iata se vede acum din nou in opozitie - asta este nedrept, dar nu acest lucru este cu adevarat grav, nu pentru acest lucru este pacat.

- Este pacat pentru ca o asemenea constructie politica daca si-ar fi urmat cursul, daca partenerii nostri, si ii numesc aici exact PSD si mai ales pe Victor Ponta, si-ar fi respectat angajamentele de fond luate atunci cand am construit aceasta alianta, Romania ar fi avut sansa unei constructii stabile si durabile pentru cel putin patru ani de zile.

- Alegatorilor le cer iertarea pentru ca nu am putut sa ducem la capat un proiect in care PNL a investit mult si in care am crezut mult. As sa le spun tuturor alegatorilor USL ca, indiferent daca vom continua in opozitie sau daca vom continua la putere - pentru ca si daca vom fi acum in opozitie convingerea mea este ca foarte curand, cel mai tarziu la sfarsitul acestui an, vom reveni la guvernare, noi, PNL - dar si dintr-o postura, si din alta vom incerca sa aparam cu mijloacele specifice fie guvernarii, fie opozitiei, marile valori, marile tinte, marile obiective, pe care le-am propus oamenilor

- Este posibila depunerea unei motiuni de cenzura in situatii cum ar fi cresterea cotei unice ori desfiintarea acesteia, sau adoptarea legii amnistiei, el mentionand insa ca opozitia trebuie sa foloseasca acest instrument cu chibzuinta.

- Intrebat ce se va intampla cu proiectul de revizuire a Constitutiei, pe care l-a asumat ca presedinte al Comisiei parlamentare speciale, de vreme ce USL se desfiinteaza, Antonescu a raspuns: "Eu am asumat nu singur revizuirea Constitutiei, am asumat la nivelul USL, partidele noastre au asumat revizuirea Constitutiei, am asumat-o din campania electorala", a replicat Antonescu. Eu, chiar daca nu mai avem USL, chiar daca nu mai suntem in Guvern, asum in continuare toate acele modificari pe care le-am votat si sunt gata sa le sustin, si le sustin. Daca si cei din PSD si asociatii doresc sa le sustina, mergem inainte".

- De asemenea, el a fost intrebat daca sustine ideea organizarii referendumului odata cu europarlamentarele. "Daca dansii (reprezentantii USD, n.r.) doresc, discutam aceasta chestiune, cu referendum la europarlamentare. Nu are una cu alta", a mai spus Antonescu.

Tariceanu a votat impotriva ruperii USL

Fostul presedinte al PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat, marti seara, dupa ce PNL a decis iesirea de la guvernare, ca a votat impotriva ruperii USL, mentionand ca este vorba despre o "decizie pripita" a formatiunii.

Tariceanu a spus ca decizia liderilor PNL, luata prin vot, este pripita.

El a mentionat ca a votat impotriva ruperii USL.PNL.

#pnl guvern, #antonescu guvern, #pnl psd , #PNL