Agricultura, in viziunea USL: Program de irigatii si TVA redus la alimente

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 14:03
2180 citiri
Agricultura, in viziunea USL: Program de irigatii si TVA redus la alimente

In viziunea USL, programul de dezvoltare rurala pentru perioada 2014-2020 propune o serie de masuri precum realizarea cadastrului gratuit pentru toate terenurile, dezvoltarea irigatiilor si crearea de locuri de munca in mediul rural, potrivit Newsin.

"In Romania se produce tot mai greu si la costuri tot mai ridicate. Irigatiile sunt ca si inexistente, avem terenuri nelucrate de peste 3 milioane de ha, romanii se hranesc nesanatos si mai mult din import, preturile alimentelor sunt tot mai mari, populatia rurala este imbatranita, iar tinerii nu sunt motivati sa lucreze in agricultura.

Nu reusim sa cheltuim banii primiti de la Uniunea Europeana. Structurile de stat sunt politizate total", sunt cateva "concluzii privind agricultura sub Guvernul Boc" prezentate de liderii USL, duminica, la Alexandria.

USL se mai arata preocupata ca terenurile sunt faramitate excesiv, sprijinul statului pentru energie si apa lipseste, evaziunea fiscala este ridicata, absorbtia fondurilor UE este scazuta si neprioritizata, exploatatiile de subzistentasi semi-subzistenta reprezinta 93,7% din numarul total de ferme.

Astfel, Uniunea Social-Liberala si-a stabilit ca tinta "elaborarea si negocierea unui nou PNDR (program national de dezvoltare rurala 2) (2013 -2020) cat mai avantajos care sa duca la : dezvoltarea infrastructurii rurale intr-un concept integrat (scoala, IMM, drumuri, dispensar); realizarea unui Cod al Pamantului si a unui Cod al Apei; reducerea decalajelor dintre mediul rural si urban; protejarea si utilizarea rationala a padurilor, revigorarea si dezvoltarea zonei montane; utilizarea eficientaa resurselor agricole, silvice, de apasi de mediu".

Renegocierea PNDR va insemna renegocierea sumelor alocate pe masuri din cadrul PNDR, simplificarea documentatiei pentru proiectele intocmite din fonduri europene, renuntarea,acolo unde este cazul,la sistemul sesiunilor deproiecte si reintroducerea sistemului de depunere continua.

"Continutul acestui program, bugetul total al acestuia, si masurile de finantare vor fi supuse unui proces de negociere cu Comisia Europeana", se mai arata in programul pe agricultura al USL.

Totodata, Opozitia propune combaterea evaziunii din agricultura si dirijarea banilor obtinuti pentru finantarea programelor nationale din agricultura. "Romania ocupa locul 2 in UE in ceea ce priveste nivelul evaziunii fiscale, care se ridica la 42,4% din veniturile taxabile in 2009.

Se pierd anual peste 3 miliarde euro in piata neagra din agricultura. Anual se pot scoate peste 2 miliarde euro din economia neagra", cred specialistii USL. USL mai vrea ca anumite sectoare din agricultura sa beneficieze de acces la productia interna de gaze si energie electrica la costuri reduse.

De asemenea, USL sustine dezvoltarea sistemului de irigatii, retehnologizarea agriculturii, acordarea la timp a unor subventii sporite pentru culturile de camp, dezvoltarea pisciculturii, dezvoltarea horticulturii, sustinerea agriculturii de nisa (ex. agricultura ecologicasi produse traditionale), cresterea exporturilor, in special de produse finite.

Printre propunerile USL se mai numara crearea unor programe nationale pentru infiintarea de sere pentru legume si fructe, pentru infiintarea de centre de colectare, sortare, calibrare si depozitare in cadrul zonelor specializate in producerea anumitor legume si fructe, pentru infiintarea de micro fabrici locale de procesare care sa deserveasca producatorii de legume si fructe din zona respectiva.

In programul USL pe agricultura mai sunt mentionate ca obiective crearea de locuri de munca la nivel local, prin programul "O localitate,1 IMM" (despre care nu se spune nimic concret, n.r.), promovarea produselor traditionale si ecologice romanesti, dezvoltarea de produse bancare speciale pentru fermieri prin CEC, stabilirea unui model de compensare a dobanzilor, dezvoltarea unui program guvernamental prin FGCR "Start in agricultura", linii de credit speciale pentru investitii realizate de fermieri.

De asemenea, Opozitia mai promite un program national privind modernizarea intregului sistem de imbunatatiri funciare, prin realizarea gratuita a cadastrului pentru toate terenurile agricole in vederea constituirii unei piete a terenurilor agricole.

Este mentionat totodata un program national pentru reabilitarea si modernizarea sistemelor de irigatii. USL mai vrea ca ministerul de resort sa aiba o planificare bugetara multianuala pentru o perioada de minim trei ani si.

Nu in ultimul rand, USL doreste o cota redusa de TVA la productia de cereale, paine, carne proaspata, lapte, legume, fructe proaspete, adica TVA 24%, din care 9% catre buget si 15% dedus producatorului).

Strategia "Agricultura si dezvoltarea satului romanesc - prioritatea USL" a fost prezentat de presedintele PC, Daniel Constantin, la Sala Sporturilor din municipiul Alexandria,Teleorman.

La eveniment au fost prezenti presedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, parlamentari ai Uniunii, specialisti pe agricultura. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura, #program usl, #sistem irigatii, #terenuri, #locuri munca rural, #tva, #alimente , #stiri Crin Antonescu