Negoita si-a depus mandatul de premier

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 09:05
1700 citiri
Negoita si-a depus mandatul de premier

Intr-o declaratie de presa sustinuta miercuri dimineata la Palatul Victoria, Negoita a anuntat ca si-a depus mandatul marti, 15 decembrie, la Presedintie, gest pe care l-a justificat prin aparitia unei alte "realitati politice".

"Am considerat ca ne aflam intr-o alta realitate politica dupa finalizarea alegerilor prezidentiale.

Am considerat ca este normal ca aceste consultari sa se desfasoare fara vreun impediment care sa tina de persoana mea desemnata in urma cu mai bine de o luna de zile. Mi-am asumat aceasta responsabilitate la acea data considerand ca Romania s-a aflat si inca se afla intr-o perioada de dificultate", a spus Negoita.

El a aratat ca se asteapta ca, intr-un termen foarte scurt, un "alt coleg al meu", care va fi desemnat in calitatea de prim-ministru, sa poata forma un guvern si sa obtina avizul Parlamentului.

"Daca Parlamentul a amanat nejustificat instalarea unui guvern cu puteri legitime, astazi traim o alta realitate politica, iar partidele parlamentare si presedintele Traian Basescu trebuie sa gaseasca o formula majoritara.

Ma astept ca, in foarte scurt timp, un alt coleg al meu sa poata forma guvernul. Am depus mandatul si i-am multumit presedintelui pentru colaborare", a spus Negoita, citat de Mediafax.

El a apreciat ca daca guvernul propus de el ar fi fost investit, Romania ar fi primit a treia transa din imprumutul FMI.

Declaratia lui Negoita are loc in conditiile in care presedintele Traian Basescu a convocat, miercuri, partidele la consultari "in vederea gasirii unei solutii pentru numirea cat mai rapida a unui Guvern". Discutiile urmeaza sa inceapa la ora 14.00 cu minoritatile nationale si sa se incheie cu delegatia PDL.

Premierul desemnat, Liviu Negoita, a transmis Parlamentului, in luna noiembrie, o lista de Guvern cu 14 ministere, conduse de catre o parte dintre actualii ministrii interimari ai PDL, dar si de Gabriel Oprea (grupul independentilor), Valeriu Tabara, pentru Agricultura, si Cristian Irimie, la Sanatate.

Lista Guvernului propus de Liviu Negoita ii include pe Vasile Blaga (Dezvoltare si Turism), Daniel Funeriu (Educatie, Cercetare, Tineret si Sport), Gabriel Oprea (Administratie si Interne), Gheorghe Pogea (Finante), Mihai Seitan (Munca), Radu Berceanu (Transporturi si Comunicatii), Valeriu Tabara (Agricultura), Adriean Videanu (Economie si Comert), Anton Cristian Irimie (Sanatate), Mihai Stanisoara (Aparare), Catalin Predoiu (Justitie), Bogdan Aurescu (Externe), Sulfina Barbu (Mediu) si Theodor Paleologu (Cultura).

Parlamentul insa nu s-a incadrat in termenul legal de 15 zile pentru audierea membrilor noului Cabinet si pentru votul de investitura.


Marti, Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului au respins, prin voturile reprezentantilor PDL si UDMR, introducerea pe ordinea de zi a audierii membrilor Guvernului Liviu Negoita.

Secretarul Camerei Valeriu Zgonea (PSD) a precizat ca membrii PDL si UDMR din conducerea Parlamentului s-au opus introducerii pe ordinea de zi a votului asupra Guvernului Negoita, aratand ca acestia au afirmat ca "introducerea pe ordinea de zi a Guvernului Negoita este o bataie de joc" si au invocat faptul ca Traian Basescu va revoca decretul de nominalizare a lui Negoita pentru functia de premier.

Reprezentantii PSD au sustinut, pe de alta parte, ca, din punct de vedere juridic, Parlamentul este sesizat legal cu Guvernul Negoita si nu exista nicio informatie potrivit careia Traian Basescu ar vrea sa revoce acest decret prezidential, a spus Zgonea.

Secretarul Camerei Sever Voinescu (PDL) a declarat, marti, ca decizia conducerii Camerei a fost sa se astepte validarea presedintelui Basescu pentru a se stabili situatia Guvernului Negoita.

El a aratat ca existau niste termene de respectat, respectiv in 15 zile de la depunerea listei guvernului in Parlament trebuia sa fie stabilite audierile si votul din plen.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, ca liberalii vor aborda in consultarile de la Cotroceni si subiectul "tentativei de Guvern Negoita", mentionand ca, in opinia sa, Liviu Negoita ar trebui sa-si predea mandatul.

Presedintele PDL, premierul interimar Emil Boc a declarat, saptamana trecuta, ca Guvernul propus de Liviu Negoita nu poate sa mearga in formula actuala pana la capat, daca va fi formata o majoritate parlamentara cu participare la guvernare.

Mai multi lideri ai PDL au anuntat in ultimele zile ca doresc ca presedintele PDL Emil Boc sa fie propus pentru un nou mandat de prim-ministru.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#guvern, #mandat, #negoita , #stiri Crin Antonescu