Cristian Sima, a treia scrisoare: Nu exista zeci de milioane de euro, clientii isi pot recupera banii

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 16:05
4169 citiri
Cristian Sima, a treia scrisoare: Nu exista zeci de milioane de euro, clientii isi pot recupera banii

Cristian Sima, brokerul care a disparut fara explicatie, fiind suspectat ca ar fi pagubit mai multi clienti, a trimis a treia scrisoare, publicata pe blogul jurnalistului Radu Soviani, in care explica ca daca toti clientii si-ar retrage banii investiti ar mai fi nevoie de 2 milioane de euro si de inca 2 milioane de dolari.

"WBS romania nu are clienti discretionari, controlul CNVM va confirma ca toate conturile clientilor sunt pline cu ceea ce clientii stiu si cu actiunile lor, a spus Cristian Sima.

Ce contine a treia scrisoare

"Daca toti clientii de la WBS Holding si-ar retrage capitalul investit ar mai fi nevoie de 2 milioane de euro si de aproximativ 2 milioane de dolari".

"Acum uitati-va la birourile WBS in care filmati zilnic. Ele apartin RPH SRL unde actionar majoritar sunt eu cu nume si prenume. Nu sunt ipotecate si nu exista credite la banci. Jumatate din bani s-ar recupera de aici, nu ma dau inapoi sa recuperez banii clientilor, am lista lor si toate transferurile dar inainte astept plingerile penale si sumele revendicate"

"Apropos de numele vehiculate la televizor, Daniel Daianu avea 200k (n.r. 200.000) si Irina Schrotter 100k. Nu exista zeci de milioane de euro si nici macar 10 milioane de euro. E drept in marja am rulat si 1 MILIARD de dolari pe luna, dar Goldman Sachs iti permite marje de 0.25% la monezi si futures pe indici si de 5% pe actiuni,adica uneori risti de 400 de ori suma investita".

A doua scrisoare

"Se vehiculeaza si ideea ca am lichidat totul in Romania si am fugit. Nu numai ca nu am lichidat, dar chiar am cumparat 450.000 actiuni Sibex acum 3 saptamini cu un credit la banca pentru care am pus gaj o casa de 217k euro (n.red 217.000 de euro).Singurele actiuni pe care le-am vandut au fost cele de la hotnews cu banii incasati platind citiva clienti", ar fi afirmat Sima intr-o scrisoare primita de redactia Hotnews.ro.

In acelasi material, fostul sef Sibex le raspunde, punctual, celor care l-au contestat in mass-media in ultimele zile:

"Din cauza diferentei de fus orar nu am asistat in direct la propria mazilire media.Este surprinzator cum sunt analizat de psihologi care nu m-au cunoscut in viata lor si de analisti gata oricind sa-si dea cu parerea despre oricine si orice".

Sima ofera explicatii cu privire la relatiile pe care le-a avut cu mai multi dintre clientii sau contestatarii lui, printre care ii aminteste pe Tudor Chirila, Marie Rose Mociornita, Cosmin Gusa si Radu Soviani.

Prima scrisoare

Cristian Sima ar mai fi trimis o scrisoare, care a fost publicata si pe blogul lui Radu Soviani:

"Avionul care traverseaza Atlanticul imi creaza o ciudata senzatie de pace si liniste,toata lumea a adormit brusc lasandu-ma parca sa-mi hotarasc singur sfarsitul. Decizia finala e luata", spune cel presupus a fi Cristian Sima, in textul de pe blogul lui Radu Soviani.

Pasaje din scrisoare

"Am fost mereu in criza de timp , acum mai mult ca niciodata"

"As avea nevoie de cel putin doua luni pentru a asterne pe hartie tot ceea ce am trait ,nu numai in ultimele patru luni ci mai ales in ultimii 51 de ani. Cand va izbucni scandalul toti ma vor acuza ca am fugit cu zeci de milioane de dolari in cine stie ce insula din pacific. Am 2500 de franci, trei carti de credit care sunt blocate din lipsa de fonduri si un cont in bursa la GS de 10000 de euro cu care trebuie sa cistig ca sa reusesc sa supravietuiesc doua luni pentru a scrie. Moral sunt responsabil in totalitate de pierderile clientilor desi au semnat ca isi asuma riscul,dar oare moral sunt responsabil si de cistigurile de pina acum?"

"Am nevoie sa-mi spun adevarul, sa-l urlu, indiferent de ce se va intimpla dupa aceea.Inainte insa este impetuos necesar sa-mi recunosc greselile. Voi plati pentru ele cu demnitate.Soarta mi-a dat enorm pina acuma si e normal sa mi se ceara dublu,totdeauna platesti cu dobanda mare."

"Multi din cei ce reclama pierderile de azi au castigat mult mai mult atunci, dar au uitat."

"Nu vreau sa credeti ca ma justific pentru pierderile din bursa aruncind noroi in jur. Vreau doar sa povestesc cum am ajuns aici (de ce am ajuns aici va fi un subiect de analiza in viitor) si mai ales, cum vroiam sa ies.Pentru a calma un pic lucrurile vreau sa va spun ca WBS holding nu a avut niciodata mai mult de 60 de clienti,toti au acceptat riscul,multi au retras deja o mare parte din capital si altii au retras chiar mai mult decit au depus."

"Toata vina pentru situatia in care s-a ajuns imi apartine. Eu mi-am asumat toate riscurile,eu am luat toate deciziile,niciun angajat nu e raspunzator pentru nimic.Nimeni nu e vinovat in afara de mine,nici CNVM ul , nici clasa politica ,nici "oamenii de onoare" nici onorabilii clienti.Am nevoie sa spun insa tot adevarul pentru ca sistemul financiar politic de la noi si nu numai sa fie inteles. Nu am niciun ban ascuns dar evident am o responsabilitate morala pe care mi-o asum in totalitate....si undeva intr-un colt ascuns mai cred inca ca toata lumea isi va recupera capitalul.....fara asteptatul profit."

A fugit Cristian Sima cu banii? Ce ar fi trebuit sa stie investitorii

Context

In piata de capital au aparut zvonuri potrivit carora Sima ar fi disparut din tara cu banii clientilor unei firme pe care o detine si prin care tranzactiona pe pietele externe.

Potrivit informatiilor din piata, printre clientii brokerului Cristian Sima se numara:

- avocatul Catalin Predoiu, fost ministru al justitiei

- economistul Daniel Daianu, fost ministrul al finantelor

- Radu Dimofte si Gabriel Popoviciu, oameni de afaceri multimilionari, care ontroleaza grupul de firme Alltrom, operatorul francizelor IKEA, KFC, Pizza Hut, Howard Johnson;

- vedeta TV Andreea Raicu;

- femeia de afaceri si creatoarea de moda Irina Schrotter

- creatoarea de moda Flora Nastase

- proprietarul ziarului Bursa, Florian Goldstein.

Cristian Sima tranzactiona banii clientilor si in nume personal - surse

Firma WBS Holding inregistrata in Insulele Virgine Britanice, prin care clientii lui Sima ar fi tranzactionat pe pietele externe, nu este inregistrata la CNVM, astfel ca activitatea acesteia nu este supravegheata de Comisie. Sima a fost actionar la WBS Romania pana anul trecut, cand a vandut actiunile pentru a evita o incompatibilitate cu functiile de presedinte CA si director general al Sibex.

Disparitia brokerului Cristian Sima a determinat Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa demareze o investigatie la societatea WBS Romania.

Autoritatea pietei de capital recomanda clientilor societatii de servicii de investitii financiare WBS Romania, care se considera prejudiciati, sa depuna reclamatii la sediul CNVM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cristian Sima scrisoare Radu Soviani, #Cristian Sima disparitie, #Cristian Sima bani investitori , #Disparitie Cristian Sima