Cristian Sima: Clientii trebuie sa aiba rabdare, dar nu au

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 08:28
3127 citiri
Cristian Sima: Clientii trebuie sa aiba rabdare, dar nu au

Cristian Sima, brokerul care a aruncat in aer presa si piata de capital, dupa ce a fugit in Islanda pagubind mai multi clienti, continua sa trimita trasoare in mass-media. Brokerul a trimis cea de-a patra scrisoare, in care se apara in fata contestatarilor.

Cristian Sima a declarat, in cadrul unui interviu pentru RTV, ca "ar trebui ca acesti clienti (n.r. pagubitii" sa aiba rabdare, ceea ce nu au".

"Cel mai bine era sa am un milion, sa le dau o parte din bani la fiecare, sa-i calmez", a spus brokerul.

Acesta a spus ca cea mai mare suma de recuperat este de 1,4 milioane de euro, dar nu a spus numele investitorului.

Disputa cu Cristian Tudor Popescu

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu l-a numit pe Cristian Sima, intr-un editorial, "ipochimen megaloman" si "exemplar de Vantu avortat".

In ultima scrisoare publicata pe blogul jurnalistului Radu Soviani, Cristian Sima ii raspunde, indirect, jurnalistului Cristian Tudor Popescu:

"Cristian Tudor Popescu ma compara cu un Vantu avortat. E adevarat, eu nu am furat niciun ban, i-am pierdut si nu 300mil ci doar 4. Crucisatorul Potemkin al presei romanesti a venit insa la Hotnews sa-si ofere serviciile desi stia ca ipochimenul megaloman, adica eu, sunt actionar si finantator. A fost refuzat nu pentru ca nu e un jurnalist excelent dar, noi nu am crezut ca doua nuci dure, Tapalaga si CTP, pot sa stea in aceeasi redactie. De fapt cand primea leafa de la Vantu la Realitatea si cand a facut ziarul Gandul nu l-au ars mainile cand primea banii pagubitilor de la FNI".

"Discutia cu CTP a avut loc pentru ca Dinescu voia sa ia 1 milion de dolari de la mine si sa faca Gandul, iar eu ma opuneam ca Bogdan Chirieac sa fie actionar pentru ca i-am spus cu ce se ocupa. CTP stia cu ce se ocupau colegii sai de la Adevarul, dar desi nu participa la asemenea murdarii se facea ca nu vede. CTP mi-a spus ca el vrea sa faca ziar cu Dinescu, nu cu mine, si sa-i dau banii lui Dinescu, pina la urma s-a intimplat exact asa...,dar nu cu banii mei ci cu cei ai lui Vantu"

Update: Cristian Tudor Popescu: "Ma mir de cati au putut sa-l crediteze si sa-i incredinteze sume de bani"

Cristian Tudor Popescu a declarat, in cadrul unei intervenii telefonice la RTV, ca "ma miri de cati au putut sa-l crediteze si sa-i incredinteze sume de bani".

"Depinde in ce relatie te afli cu banii astia. Daca sunt bani munciti de tine, cu neuronul, daca sunt cu adevarat bani munciti si castigati cinstit, atunci faci orice. In primul rand, nu-i dai unui asemenea individ banii tai munciti. In al doilea rand, faci orice ca sa-i poti recupera", a declarat jurnalistul, referindu-se la faptul ca nu exista nicio plangere formala a vreunui investitor impotriva lui Cristian Sima.

Cristian Tudor Popescu a afirmat ca breasla brokerilor din Romania are de suferit in urma comportamentului lui Cristian Sima.

"Un broker corect nu facea aceste dezvaluiri, pentru ca se afla intr-o relatie echivalenta cu cea de avocat sau cea de medic cu clientii. Erau niste investitii private, ale unor persoane private. El acum discrediteaza total meseria de broker, prin modul in care-si trateaza clientii", a afirmat jurnalistul.

Relatia lui Cristian Tudor Popescu cu Cristian Dima

Jurnalistul a declarat, tot la RTV, ca nu exista nicio relatie intre el si brokeri, reafirmand ca s-au intalnit o singura data.

In editorialul citat mai sus, Cristian Tudor Opescu afirma ca a vorbit o singura data cu Cristian Sima, "6-7 minute".

"In viu, m-am intersectat cu personajul Sima o singura data. Mi l-a adus Mircea Dinescu, pe nepusa masa. In 6-7 minute, vorbind continuu, imi dadea pur si simplu indicatii pretioase despre cum trebuie facut un ziar (era momentul crearii ziarului Gandul). Debita platitudini si gogosi, cu un aer de superdecident in politica mondiala, Trilaterala sau Grupul Bilderberg erau niste comitete de bloc pe langa el.

M-am ridicat, l-am intrebat pe Dinescu de ce trebuie sa vorbesc cu acest ipochimen megaloman si m-am topit in peisaj", a scris jurnalistul in editorialul citat.

Despre Bogdan Chirieac

In ultima scrisoare trimisa de Cristian Sima, acesta face referire la Bogdan Chirieac, care ar fi fost actionar la WBS Holding, din 1998 pana in 2001.

WBS Holding este firma prin intermediul careia Cristian Sima facea speculatii pe pietele internationale, in urma carora clientii sai au suferit pagube importante.

"In 2000 prin contul pe care l-a avut la WBS Holding la banca BSI Chiasso Elvetia a primit peste 1,5 milioane de dolari si i-a distribuit politicienilor......si-a oprit si pentru el 60.000 dolari, pe care i-a trimis fara nicio jena direct in Romania pe contul sotiei la National Bank of Greece. Voi povesti pe larg, cu dovezi adica, toate transferurile de bani in si out. Banii veneau de la multinationale, tot din conturi din Elvetia", a spus Cristian Sima.

Scrisorile lui Cristian Sima

Cristian Sima a trimis pana in prezent cinci scrisori, una publicata de Hotnews, iar restul pe blogul jurnalistului Radu Soviani(1, 2, 3 si 4).

Dupa ce disparitia lui Cristian Sima a luat amploare, mai multi dintre clientii sai au afirmat public ca au suferit pierderi importante, in urma investitiilor pe care brokerul le-a facut pe pietele internationale prin intermediul WBS Holding. Printre acestia se afla Daniel Daianu, despre care Cristian Sima a spus ca a investit 200.000 de euro, si Irina Schroter, care ar fi investit 100.000 de euro.

Lui Cristian Sima nu ii este frica de procese intentate de clienti

Cristian Sima a declarat duminica, intr-un interviu, ca are un contract care il acopera 100% pentru pierderile clientilor, iar acestia nu ar avea nicio sansa daca l-ar actiona in instanta.

"Acesti clienti, analizand la rece situatia, ce sanse au? Se duc sa depuna plangere unde? In British Virgin Islands sau la Londra, ca o firma din British Virgin Islands le-a tranzactionat pe niste platforme banii si le-a pierdut. Cu un contract facut de niste avocati londonezi, care ma acopera pe mine 100%. Chiar daca eu spun ca iau riscuri mici, mari sau medii, orice risc mic poate sa devina un risc mare", a spus Sima.

El a afirmat ca o speculatie nereusita se numeste o investitie pe termen lung.

"Si-atunci le spun, bai, aveti speculatii nereusite, stati cu ele, poate cine stie, se intampla si recuperati", a spus Sima.

Cristian Sima: Clientii isi pot recupera banii din vanzarea activelor WBS Holding

Cristian Sima a spus ca daca ar fi fost un "capitalist feroce" ar fi putut ramane in Bucuresti si le-ar fi putut spune clientilor ca le-a pierdut banii, chiar daca si-ar fi riscat viata in cazul in care unii clienti "i-ar fi dat in cap vazand ca legal nu au ce sa faca".

"Toata lumea stia de aceste clauze si erau incantate de avantajele fiscale", a mai spus el.

Cristian Sima, a treia scrisoare: Nu exista zeci de milioane de euro, clientii isi pot recupera banii

Cristian Sima a sustinut vineri seara intr-o emisiune TV, unde a intrat in direct, ca este in Reykjavik (Islanda) si ca a plecat de frica din tara, intrucat i s-ar fi cerut sa isi cedeze toate activele pe care le are dupa ce a pierdut banii clientilor sai.

"La sfarsitul lunii septembrie, in ultima vineri, am plecat in Elvetia, pentru ca altfel ar fi trebuit sa semnez ca cedez toate activele. Am multe participatiuni, case, apartamente... Eu o sa va spun toata povestea. De cand am inceput sa scriu, nu v-am spus nicio minciuna. Totul se refera la bani si la putere", a afirmat el atunci.

El a mai spus ca nu poate spune cine i-a cerut sa cedeze tot ce are pentru ca apoi "sa o poata lua de la capat". Intrebat daca i s-a cerut intr-un "mod gansteros", sau doar pentru acoperirea pierderilor, Sima a spus ca este "ceva la limita".

Totodata, el a negat ca amenintarile vin din "plan politic" sau de la concurentii sai.

Daniel Daianu, unul din investitorii pagubiti de fostul sef al Sibex

Intrebat daca se simte amenintat de unii clienti, el a confirmat. El a mai spus ca a avut clienti "foate puternici si foarte bogati" din Romania, iar faptul ca el se afla in Islanda il face sa se simta mai protejat.

Totodata, Sima a aratat ca nu are incredere sa intre intr-un program de protectie a martorilor in Romania.

Pana vineri, cand a trimis trei scrisori presei, Sima nu mai putuse fi contactat din data de 1 octombrie.

Cristian Sima, amenintat cu inchisoarea

Cristian Sima a declarat ca i s-a cerut sa vanda Hotnews cu amenintarea ca va imparti o celula in inchisoare cu presedintele Basescu si ca nu ar mai fi cautat acum de nimeni daca nu ar fi relatat discutiile cu Hrebenciuc si Predoiu, deoarece "lucrurile astea trebuie facute in culise".

El afirma ca a primit amenintari prin telefon, de pe numere ascunse, pentru a vinde participatia detinuta la Hotnews.

"Tot felul de telefoane de amenintare, de la stilul ?O sa citesti Hotnews cu Basescu intr-o celula si o sa ti se taie wireless-ul? si alte glume de stilul asta, la tot felul de ore din zi si din noapte, de pe tot felul de numere ascunse, cartele si asa mai departe, ca nu e bine ce fac si ca voi avea de suferit pe chestia asta. E adevarat ca, daca as fi nimerit cu bursa, as fi avut mai multi bani, nu mai putin de 4 milioane, si pesemne continuam lupta. Dar acum sunt convins ca pana la urma tot ma doborau, daca eu nu faceam chestia, asta tot ma doborau. Eu nu am niste resurse financiare enorme, nu am zeci de milioane ascunse. Activele astea le am din alte afaceri care s-au incheiat foarte bine?, a afirmat Sima, intr-un interviu difuzat de Realitatea TV.

Pe data de 24 septembrie Sima a vandut pachetul de actiuni de 9% pe care il mai detinea la firma Media Bit Software SRL din Bucuresti, care opereaza site-ul de stiri hotnews.ro. Cel care a cumparat este Razvan Corneteanu, fost director al Adevarul Holding.

Brokerul a mai spus ca s-a intalnit de trei ori cu presedintele Traian Basescu, odata in timpul referendumului.

"Nu l-am sfatuit niciodata (pe presedintele Traian Basescu - n.r.). L-am vazut de trei ori in viata mea, de doua ori am dat mana in mod protocolar si o singura data l-am vazut tete-a-tete in studiorile de la Hotnews, cand dadea interviu in timpul referendumului. Atunci mi-am permis, desi toata lumea era acolo destul de timorata, si am spus: eu stiti ce as face? Exact ce a facut de Gaulle in Algeria. As spune Je vous est compris! (V-am inteles - n.r.). Si m-a intrebat: Adica? Adica va duceti la toti si le spuneti: v-am inteles, nu mai ma vreti, nu veniti la vot pentru ca normal, eu sa ma intorc la Cotroceni sa se calmeze situatia, iar a doua zi imi dau demisia si eu insumi, presedinte in functie si ales, voi organiza alegeri", a afirmat Sima.

El a spus insa ca nu se astepta ca presedintele sa ii urmeze sfatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cristian Sima clienti, #Cristian Sima bani investitori, #Cristian Sima broker furt bani , #Disparitie Cristian Sima