Madoff de Romania sau Sima in varianta tabloid - opinie Victor Stanila

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 13:25
3683 citiri
Madoff de Romania sau Sima in varianta tabloid - opinie Victor Stanila

Fuga lui Sima, cu sau fara banii clientilor, a fost comentata intens in emisiunile televiziunilor de stiri. Oameni importanti priceputi ne-au aratat din nou (ca si cum am mai fi avut nevoie) ca romanul le stie pe toate, pana si bursa.

Monica Tatoiu a comparat bursa cu jocul de poker, Andreea Pora ne-a explicat latura politica a subiectului, Ionel Danca pune aparitiile lui Sima permanente la TMC TV pe seama calitatilor oratorice, scuzand in acest fel breasla. Bogdan Chireac a tinut o teorie despre cum se fac tranzactiile forex, iar Corina Dragotescu se mira cum a fugit cu banii. Daniel Daianu, candva finantistul tarii, a dat declaratii care dovedesc ca nu e decat un teoritician naiv, in timp ce Rares Bogdan se intreba pe sine cum poate verifica CNVM tranzactiile unei firme ilegale (WBS Holding).

Din peisaj nu putea lipsi Gigi Becali care s-a laudat cum a fost destept si nu s-a lasat inselat. Invitati care cunosc mecanismele bursiere au fost doar doi: Make (n.r. Florian Goldstein) la RTV si Laurentiu Rosoiu la B1TV.

Toate acestea nu fac decat sa puna sub semnul intrebarii profesionalismul televiziunilor si dovedesc ca fac emisiuni de dragul show-ului cu aceiasi oameni priceputi si la fotbal si la politica si la babe violate si la justitie.

Obiectivul de a informa publicul a devenit o chestiune subsidiara. Acesti realizatori si oameni avizi de a fi prezenti pe sticla pierd din vedere raul produs acestui domeniu, aproape deloc sustinut de guvernele post-revolutionare.

Inainte de merge in emisiune, Tatoiu ar fi putut deschide o carte de economie din care ar fi aflat ca bursa este locul in care se intalneste cererea si oferta de instrumente financiare.

Pora, total rupta de subiect, a tras discutia in zona politica, acuzand presiuni politice asupra fostului actionarHotnews.

Danca a picat in zona penibilului prin incercarea de a justifica aparitiile frecvente ale individului pe sticla.

Si eu l-am cunoscut pe Sima cand eram ziarist si nu m-am lasat fermecat de calitatile oratorice tocmai pentru ca informatia trebuie verificata din trei surse, iar previziunile lui nu s-au adeverit.

Am incetat sa il mai sun pe Sima dupa ce l-am cautat pentru o declaratie (in alt scandal) si am dat de un individ beat care mi-a spus ca ma da in judecata pentru ca am indraznit sa ii pun intrebari incomode.

Cel mai deranjat a fost ca toti acesti "experti" nu faceau diferenta intre bursa si afacerea lui Sima. Iar acest fapt nu face decat sa improaste cu noroi intr-o piata de capital minuscula. Si de ce? Pentru ca stireaWall-street.ronu a fost corect inteleasa de presa generalista, ceea ce a permis elucubratii despre fapte ca inselaciune, furt.

In fapt, nu este vorba decat despre oferirea de servicii de investitii financiare fara autorizatie si incalcarea obligatiei de a nu garanta castiguri din tranzactii financiare. Clientii respectivi si-au incredintat banii de buna voie in speranta unor castiguri fabuloase.

Doar daca se dovedeste ca Sima a dat clientilor extrase de cont false, putem discuta de inselaciune. Dar despre furt, nici nu poate fi vorba.

Stirea ar fi trebuit sa fie: "Cristian Sima, presedintele Bursei din Sibiu, care a oferit tranzactionare pe piete financiare internationale fara autorizatie, a fost dat disparut dupa ce mai multi clientii ai firmei nu au putut sa il contacteze. Printre clientii acestuia s-ar fi aflat si x, y z".

Iar intrebarea esentiala este "cum de nimeni nu s-a sesizat ca acest personaj desfasura o activitate ilegala?"

A spus public ca ofera piete internationale clientilor sai, WBS Holding nu era intr-o vagauna, ci chiar in sediulWBS Romania. Desi aseara am asistat la crearea titlului deMadoffde Romania, Sima nu e decat un bisnitar de clasa care a fraierit nume sonore din peisajul romanesc, ceea ce a facut ca toata lumea sa se priceapa pana si la bursa.

Victor Stanila este PR Manager in cadrul companiei Tradeville.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cristian Sima Madoff de Romania, #Cristian Sima broker furt bani, #Cristian Sima mass media , #Disparitie Cristian Sima