Master Chef Heung Kit Fai despre mancarea chinezeasca autentica

Sambata, 01 Iunie 2013, ora 00:00
4094 citiri
Master Chef Heung Kit Fai despre mancarea chinezeasca autentica

Mancarea chinezeasca este o optiune eleganta, indiferent ca esti in cautarea unei idei pentru cina de afaceri, un brunch cu partenerii de afaceri sau o masa de duminica in familie.

Ar trebui sa stii, insa, ca ideea de pui Shanghai prezentata in restaurantele locale nu este insa prea aproape de varianta traditionala chinezeasca. "Puiul 'Shanghai' se serveste, de obicei, rece impreuna cu vin de orez chinezesc", a explicat Master Chef Heung Kit Fai, sosit in Romania pentru Chinese Food Festival din Bucuresti, intr-un interviu acordat Business24.

Mancarea chinezeasca este mai buna in Marea Britanie decat in Franta, puncteaza acesta, care te invita la spectacolul pe care l-a pregatit pentru bucuresteni pana pe 7 iunie.

Printre specialitatile pe care specialistul le va prepara pentru participanti se numara Sauteed Prawns with Onion and Garlic "Hong Kong" Style (n.r. creveti sote cu ceapa si usturoi, asa cum se prepara la Hong Kong), Sauteed Prawns with Asparagus (n.r. creveti sote cu sparanghel), Simmered Pork Rib with "Zhenjiang" Vinegar (n.r. costite de proc fierte cu ghimbir si otet "Zhenjiang"), Roasted Barbequed Pork Fillet (n.r. file de porc prajit), Wok-fried Crab with Ginger and Spring Onion (n.r. crab prajit la wok cu ghimbir si ceapa verde), Stir-fried Sliced Beef with Straw Mushrooms in Oyster Sauce (n.r. carne de vacuta feliata si prajita, cu ciuperci, in sos de stridii), sau Steamed Lobster with Minced garlic on a bed of Vermicelli (n.r. homar in aburi cu usturoi maruntit pe pat de fidea).

"Participantii au de ales dintr-un meniu a la carte, cina cu bufet suedez sau un "brunch" de duminica, inspirat din bucataria chinezeasca. In plus, voi tine o lectie culinara pentru cei mai entuziasti dintre participanti", a declarat Master Chef-ului Heung Kit Fai pentru Business24.

Care este cel mai popular preparat chinezesc? Ne puteti spune cateva "secrete" la care apelati cand il pregatiti?

In ceea ce priveste bucataria din Canton, cel mai comun fel de mancare este pestele marin preparat la abur, dar si puiul crocant. Insa cand vorbim despre bucataria chinezeasca, trebuie sa tinem cont de toate regiunile Chinei. Fiecare regiune are specialitatile ei.

Secretele gatitului precum folosirea focului si diferitele tipuri de marinare sunt puntele-cheie de care trebuie sa tii cont cand gatesti mancare chinezeasca. Totusi, cred ca depinde si de experienta chef-ului si de ceea ce ofera gust mancarii.

Care este preparatul dumneavoastra preferat?

Preparatele mele preferate sunt pestele preparat la abur, crevetii decorticati si taiteii crocanti.

Unde gasim, in Europa, cea mai buna mancare chinezeasca?

Nu am calatorit foarte mult in Europa. Am vizitat, insa, Marea Britanie si Franta pana acum si pot sa va spun ca mancarea chinezeasca din Marea Britanie este mai buna decat cea din Franta, intrucat acolo exista o comunitate foarte mare de chinezi.

Ce mancaruri vandute in Romania ca fiind chinezesti de fapt n-au nicio legatura cu mancarea traditionala asiatica? (In Romania, unul din preparatele comune in restaurantele cu mancare chinezeasca este "puiul Shanghai".)

Puiul "Shanghai" se serveste, de obicei, rece impreuna cu vin de orez chinezesc. Nu stiu daca varianta locala se aseamana cu ceea ce am spus eu.

Mesele traditionale chinezesti se servesc, de obicei, impreuna cu familia, pe o platforma rotativa ce poarta numele "Lazy Susan" in mijlocul mesei. Se servesc intre opt si zece feluri de mancare simultan, se impart cu toata familia si uneori nu mai facem diferenta intre felul principal si aperitiv, spre exemplu.

Daca restaurantele chinezesti din Romania nu servesc intocmai preparatele chinezesti, acest lucru s-ar putea datora faptului ca prepararea lor depinde de aprovizionarea cu "materiile" prime, dar si de doatarea bucatariilor.

Pe de alta parte, de multe ori trebuie sa te adaptezi conditiilor locale atunci cand conduci o afacere.

Chinese Food Festival este un eveniment organizat de Crowne Plaza Bucuresti in perioada 28 mai - 7 iunie, perioada in care poti servi un bufet de pranz specific pentru 99 de lei -de luni pana vineri-, un bufet pentru cina pentru 115 lei - de marti pana joi -. Duminica, pe 2 iunie, poti servi un Sunday Brunch pntru 185 de lei, iar joi, pe 6 iunie, Master Chef-ul te asteapta la o lectie de gatit, ce costa 159 de lei.

#mancare chinezeasca autentica, #festival mancare chinezeasca, #Chinese Food Festival bucuresti , #Bucataria internationala