Specialitati culinare: Gateste ca in "bucatariile" internationale

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 00:00
8142 citiri
Specialitati culinare: Gateste ca in "bucatariile" internationale

Daca te-ai saturat de bucataria romaneasca si vrei sa incerci si specialitatile internationale, Capitala iti ofera o gama larga de restaurante. Business24 a intocmit o lista cu felurile de mancare pe care nu trebuie sa le ratezi din bucatariile internationale.

Bucataria indiana

Biryani este o mancare specific indiana si se poate gati atat cu carne de miel cat si cu carne de pui in orez, cu aroma de portocale stropita cu zahar. Biryani face parte din mancarurile specifice partii de nord si vest din India, care au fost mult influentate de ocupatia musulmana.

De aceea, aici exista multe feluri de mancare inrudite cu cele din bucataria Orientului Mijlociu.

Aroma incredibila a mancarurilor indiene este data de condimentele numeroase care sunt folosite in fiecare fel de mancare.

In sudul Indiei, mancarurile sunt mult mai picante si sunt in general vegetariene. Aici va putem recomanda curry de legume, numit si Bhaji sau pentru deseri jalebi (clatite cu sirop).

In estul Indiei veti gasi mai mult mancaruri cu pui si curry sau linte.

Daca v-am facut pofta si vreti sa serviti o portie de mancare indiana, puteti alege restaurantul Karishma, in apropiere de Foisorul de Foc, unde preturile variaza intre 20-40 de lei.

Bucataria turceasca

Prima regula: intr-un restaurant turcesc sa nu te grabesti. Turcii nu iau niciodata mancarea in graba. Primele feluri de mancare, asa-zisele meze, reprezinta doar aperitivele. Dintre acestea, poti alele tarama- pasta din incre de cod, kabak Kizartmasi- dovlecei prajiti in sos de iaurt sau imam bayildi- vinete coapte cu rosii, ceapa si usturoi.

O alta mancare traditionala este kumpirul, un produs tip fast-food foarte popular. Pe strazile din Turcia gasesti la tot pasul restaurante care servesc acel fel de mancare. Poti alege un kumpir urias umplut cu morcovi, cuscus, carnati, porumb, masline, cartofi, maioneza.

La desert nu trebuie sa ratezi baklavaua, facuta din aluat moale, foarte dulce si acoperita cu sirop. De asemenea, kadayif este un alt desert care iti va incanta papilele gustative.

In Bucuresti sunt multe restaurante turcesti, ca: Divan, pe strada Franceza, Calione, pe Splaiul Independentei sau Turkuaz pe Soseaua Kiseleff.

Bucataria japoneza

Spre deosebire de alte bucatarii internationale, aceasta se remarca prin absenta aproape totala a condimentelor, abundenta orezului si a produselor pe baza de soia, a pestelui, fructelor de mare si legumelor.

Potrivit conceptului shun, fiecare ingredient are in decursul anului o perioada de aproximativ 10 zile, in care calitatile lui nutritive sunt optime.

Binecunoscutul sushi nu trebuie ratat. In bucataria japoneza sunt cel putin sase tipuri de sushi: norimaki- rulada de orez, sushi si alge cu diverse umpluturi, oshi- peste presat cu orez intr-o cutie de lemn, chirashi- fructe de mare, ciuperci si luegume presarate pe o portie de orez sushi sau gunkan- forme din orez cu alge umplute cu fructe de mare.

De asemenea, poti alege asa-numitul nigiri, care in romana se traduce drept galusca de orez cu ton, crevete, caracatita si oua prajite.

Daca vrei sa incerci aceste feluri de mancare japoneza si multe altele, Business24 iti recomanda Zen Sushi, pe Dorobanti sau pe Calea Serban Voda. Aici, preturile pornesc de la 10 de lei si pot ajunge pana la 150 de lei portia.

Bucataria mexicana

In Mexic, chili a fost si ramane condimentul de baza al oricui fel de mancare. Astfel, daca lipseste chili, mexicanii nu mananca. Prin urmare, daca iti place mancarea iute, puternic condimentata, atunci alege bucataria mexicana.

Cel mai intalnit preparat este reprezentat de catre sosurile chili - ardei tocati cu rosii sau gogonele, carora li se da consistenta prin adaugarea unei paste din samburi de dovleac sau floarea soarelui, arahide sau cacao, asezonate cu tot felul de condimente.

Pe langa ardeiul iute, mancarurile mexicane sunt bogate in fasole, branzeturi, carne, rosii si peste. Printre preparatele pe care trebuie sa le incerci se numara fajitas, buritto, quesadillas si tortilla.

Odata ajuns intr-unul din restaurantele mexicane din Bucuresti nu rata enchilada, preparata din tortillas, un fel de clatita umpluta cu carne de pui, ardei iute si smantana.

Printre restaurantele din Bucuresti se numara Cantina Mariachi din zona Vitan si restaurantul don Taco de pe strada Doctor Felix.

Bucataria franceza

Cunoscatorii stiu ca preparatele frantuzesti sunt cele mai apreciate din lume. Specialitatile frantuzesti sunt recunoscute in toate restaurantele de lux din lume. Melcii preparati cu unt, usturoi si patrunjel sunt extrem de populari in Franta.

De asemenea, binecunoscutele branzeturi cu mucegai alb, cu coaja, cu mucegai albastru sau branzeturile din lapte de capra sunt nelipsite la masa oricarui francez.

Daca, insa, vrei sa incerci ceva cu totul special, din traditia culinara franceza, Business24 iti recomanda celebra ratatouille, un fel de mancare din Provence. Ingredientul principal in reprezinta amestecul de legume: rosii, ceapa, vinete, dovlecei si ardei. O poti msavura ca fel principal sau ca si garnitura la alte mancaruri.

Printre restaurantele cu specific frantuzesc pe care le poti gasi in Bucuresti se numara: Balthazar sau La Bastille, unde poti savura "Soupe a l'Ail Confit aux Croutons et Poivre", supa de usturoi confiat cu piper zdrobit si crutoane.

#mancare traditionala japoneza, #restaurante Bucuresti, #bucatarie franceza, #retete bucatarie mexicana, #specialitati culinare , #Bucataria internationala