Un bucatar de 38 milioane de dolari pe an. Cum si-a construit Gordon Ramsay imperiul

Miercuri, 08 August 2012, ora 14:01
3535 citiri
Un bucatar de 38 milioane de dolari pe an. Cum si-a construit Gordon Ramsay imperiul

Cu o retea de 24 de restaurante, 11 stele in celebrul catalog Michelin, numeroase carti de gatit scrise si emisiuni TV culinare, Gordon Ramsay este bucatarul cu cele mai mari castiguri din SUA: 38 de milioane de dolari pe an, conform revistei Forbes.

Ramsey, scotian la origini, este cunoscut pentru replicile sale taioase din concursuri culinare precum "Master Chef" si "Hell's Kitchen", si a depasit-o la capitolul castiguri pe Rachel Ray, care a inregistrat venituri de 25 de milioane de dolari din emisiunile ei TV, din reviste si carti de gatit.

Austriacul Wolfgang Puck, ale carui 20 de restaurante au contribuit la cele 20 de milioane de dolari castigate anul trecut, s-a pozitionat pe locul trei in topul bucatarilor cu prezenta puternica in SUA.

Bucatarii castiga cel mai bine din emsiuniunile TV

"Au afaceri diversificate, niciunul dintre ei nu se bazeaza doar pe vanzarile de la restaurant. Emisiunile TV reprezinta un aport foarte mare la veniturile anuale, fiindca majoritatea bucatarilor de top castiga mult mai bine din televiziune decat din afacerea cu restaurante", a declarat Dorothy Pomerantz de la Forbes.com Totodata, veniturile sunt completate din vanzari de alte obiecte promotionale, dar si din cartile de gatit.

Lista primilor cinci bucatari este completata de Paula Deen, care a fost indelung criticata pentru retetele sale de unt si pentru ca a devenit purtator de cuvant la o companie farmaceutica, dupa ce a fost diagnosticata cu diabet. Locul cinci este ocupat de catre Mario Batali, coproprietar la mai multe restaurante si unul dintre starurile emisiunii TV "The Chew". Paula Deen a reusit sa stranga 17 milioane de dolari intr-un an, in timp ce Mario Batali s-a oprit la 13 milioane de dolari.

Bucatarii celebri nu sunt singurii care fac bani din mancare, pentru ca exista multe retele de restaurante cu venituri imense. De exemplu, restaurnatul Crab House, detinut de Bob Chinn, in Illinois, a inregistrat venituri de 24 de milioane de dolari, fara a include aici si vanzaruile de alcool, fiind si cel mai prolific restaurant din SUA.

Restaurantul inca reprezinta o afacere

Pe locul secund s-a clasat localul The Grill on Main, din Edgartown, Massachusetts, cu venituri de 25 de milioane de dolari si Sparks Steak House din New York City, care a generat vanzari de 23,5 milioane de dolari.

"Este o lista anuala in care luam in considerare doar vanzarile de mancare, nu si pe cele de alcool, motiv pentru care unele restaurante n-au intrat in top", a mai spus Pomerantz.

Proprietarul Crab House, Bob Chinn, este un imigrant chinez in varsta de 89 de ani, care si-a facut ucenicia in pietele de peste proaspat din SUA. Restaurantul, una dintre cele 14 afaceri pe care le detine, comercializeaza in fiecare zi o tona de peste proaspat si alte produse oceanice.

Pomerantz spune ca restaurantul Crab House reprezinta o combinatie de volum mare de vanzari si preturi, iar in unele cazuri, la fructe de mare de exemplu, tarifele pot fi destul de piperate. Pe locul patru s-a clasat restaurantul Tony's din Houston, cu venituri de 20 milioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Gordon Ramsay, #bucatar sef, #emisiuni tv culinare, #carte de bucate, #reviste culinare , #Bucataria internationala