Bucate traditionale de Paste: Incearca becatina cu vin sau bujenita de iepure

Sambata, 04 Mai 2013, ora 00:00
5885 citiri
Bucate traditionale de Paste: Incearca becatina cu vin sau bujenita de iepure

Cozonacul si pasca sunt cele mai cunoscute doua preparate care nu lipsesc in niciun fel de pe masa de Paste. In urma cu trei sute de ani, insa, pe mesele credinciosilor se aflau, pe langa aceste doua feluri indragite, si alte bucate a caror denumire a fost de mult timp uitata.

Becatinele, bujenita sau supa de bere sunt doar cateva delicatese care au disparut de pe mesele romanilor in perioada Pastelui sau au fost inlocuite cu mancaruri similare, dar facute cu alte ingrediente si intr-un timp mult mai scurt.

Becatina, de pilda, este o pasare la fel de mare ca un porumbel, care se prepara la ospete. In general, becatina se gatea timp de cateva ore, pentru ca pieptul si copanele se rumeneau in unt, cu ceapa, cuisoare si patrunjel.

Daca pe vremuri farfuria in care se servea becatina era garnisita cu felii de franzela prajita, pe care se intindeau intestinele pasarii, acum acest obicei probabil ca nu ar mai fi atat de apreciat si cu siguranta nu ar fi la fel de apetisant pentru musafiri.

In schimb, bujenita de iepure, un fel de tocana complexa, cu vin, cuisoare si ienibahar, ar fi pe placul mesenilor.

Cel putin la fel de festiva ar fi si supa de bere, sosul de melci, puiul cu prune sau pulpa de oaie gatita intr-un mod similar cu vanatul, adica tinuta la fezandat, apoi marinata si pe urma fiarta cu vin sau fripta pe gratar.

La fel de apreciate, conform cartii Mancaruri de altadata, ar fi si alte preparate traditionale, foarte vechi, printre care putem aminti: costite de porc in prapur, dulceata de patlagele verzi, epigrame de miel, flori de salcam coapte, lapte de migdale, lostrita gatita domneste, muhalebiu, mustalevria sau parjoala negustorului.

Pentru cei care vor sa testeze gusturile bucatariei de alta data, Business24 a selectat cateva retete foarte vechi, care pot fi preparate folosind si ingredientele de acum.

Bujenita de iepure:

* pulpele si pieptul de la un iepure

* 2 morcovi

* 3 cepe rosii

* 200 g arpagic

* 3 rosii

* 2 linguri cu pasta de tomate

* 4 catei mari de usturoi

* 100 ml vin

* 50 ml coniac

* 500 ml apa

* 1 legatura de marar proaspat

* 1 foaie de dafin

* putin cimbru

* sare

* piper

* ulei.

Cum se prepara:

Se face un bait din apa si coniac, in care se pastreaza carnea peste noapte.

Legumele se toaca diferit: ceapa marunt, morcovii rondele, arpagicul ramane intreg, in timp ce rosiile se decojesc si se taie in sferturi.

Intr-un vas incapator se pune ulei la incins, apoi se calesc pe rand ceapa, morcovii si usturoiu. La final se pune carnea scursa si se toarna vinul.

Spre final se adauga arpagicul, rosiile sferturi, foaia de dafin, cimbrul, sare si piper.

La final se pune mararul tocat.

Supa de bere

Intr-un vas incaparator se pun doi litri de bere, se adauga o bucatica de scortisoara, sase cuisoare si sase linguri de zahar. Se pun la fiert si se spumeaza.

Separat, intr-un alt vas, se bat sase galbenusuri de ou, 100 de grame de unt si 10 linguri de smantana.

Se scot scortisoara si cuisoarele din amestecul de bere si se toarna cate putina bere peste spuma de smantana si peste galbenusuri, mestecand continuu. Se serveste cu felii de paine prajita.

Fripturile coapte incet, la foc mic, timp de trei sau patru ore, legumele proaspete si crocante, alese din curte, sau sosuri la care se foloseste vinul din gospodarie erau ingrediente nelipsite la mesele boieresti, organizate de Paste.

Intre timp, lucrurile s-au schimbat, s-au adaptat la vremurile moderne, dar savoarea preparatelor romanesti traditionale nu a disparut. De Paste, masa festiva ramane un prilej pentru redescoperirea gusturilor autentice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bucate de Paste, #mancaruri traditionale, #preparate masa de Paste , #Bucataria romaneasca