Ce tip de cafea beau romanii?

Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 08:00
3045 citiri
Ce tip de cafea beau romanii?
Foto: pixabay.com

Cafeaua de dimineata se numara printre obiceiurile romanilor. O ceasca de cafea, preparata in cele mai multe dintre cazuri la ibric, este considerata o modalitate buna pentru a incepe ziua cu energie si buna dispozitie.

Pentru ca prima ceasca este cea mai importanta, mai mult de trei sferturi dintre bautorii de cafea prefera sa si-o prepare singuri, in confortul propriei bucatarii, folosind cafea boabe proaspat macinata si sa o savureze alaturi de familie. Cea de-a doua ceasca de cafea este de regula preparata la fitru sau cumparata.

Cafea la ibric, espresso sau cappuccino?

Cafeaua la ibric se afla in topul preferintelor. Din cele putin peste 2 kilograme de cafea pe care le consuma anual, cea mai mare parte este preparata la ibric - amara sau aromata, in mod traditional. Desi espresoarele de cafea sunt o optiune usor de accesat in momentul de fata, datorita disponibilitatii variate pe piata, ele nu sunt atat de des utilizate.

Cand vine vorba despre specialitati de cafea - cappuccino, latte machiatto, caffe latte - romanii prefera sa bea un cappuccino aromat. Cappuccino se afla la concurenta, in preferintele bautorilor de cafea, cu espresso lung servit cu lapte.

Cafeaua instant 3 in 1 este folosita destul de des de catre amatorii de bauturi calde, ea putand fi utilizata simplu si rapid in situatiile in care nu este posibila prepararea unei cafele la ibric.

Cu zahar, cu lapte sau amara?

Romanii prefera in general cafeaua indulcita cu zahar si cea amestecata cu lapte. Espresso lung servit cu lapte este una dintre cele mai frecvente alegeri atunci cand romanii frecventeaza localurile, transformand ritualul unei cafele tari care sa te energizeze in placerea de a savura o bautura calda.

Desi cunosc, fara indoiala, beneficiile pe care le aduce consumul de cafea asupra starii de sanatate (contribuind la reducerea afectiunilor cardiovasculare) si a psihicului (creand o stare de buna-dispozitie), nu ne numaram printre fruntasii clasamentului mondial al consumatorilor de cafea.

Statisticile spun ca un roman bea pe zi o jumatate de ceasca de cafea, ajungand anual la 2,3 kilograme, de sase ori mai putin decat ocupantii primelor locuri din top.

Fie ca preferi aparatele speciale pentru a prepara cafeaua, comanzi specialitati, italienesti, precum espresso, bei cu placere traditionala cafea fiarta in ibric sau, din comoditate, alegi cafeaua la filtru, trebuie sa stii ca secretul unei cafele bune este calitatea acesteia. Selectia, prajirea, macinarea cafelei sunt etape importante care contribuie la gustul intens al cafelei proaspat preparate.

Specialistii barista recomanda!

Urmand sfaturile specialistilor barista, gustul unei cafele bune este influentat de tipul boabelor de cafea utilizate, a apei folosite precum si a espresorului. Cu toate acestea, nu foarte multe persoane reusesc sa obtina rezultate excelente in prepararea cafelei. Este necesara si o cultura a prepararii cafelei.

Pentru ca cei mai multi dintre romani beau o singura ceasca de cafea pe zi, dimineata sau inainte de activitatile considerate solicitante si, probabil si tu te numeri printre ei, alege o cafea de calitate, preparata cu grija, respectand cultura acestei bauturi pentru a avea dimineti excelente si zile pline de energie!

#consum cafea romani, #romani cafea ibric, #romani espresso, #calitate cafea, #obicei consum cafea , #Cafenele